FRANCE WWI ARMISTICE CENTENARY

Zvonima pariške crkve Notre Dame i preletom zrakoplova koji je iza sebe ostavio boje francuske zastave započela je u nedjelju proslava stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, koja je u Parizu okupila 85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Francuski predsjednik Emmmanuel Macron stigao je oko 11 sati, po aveniji Champs-Elysees, zajedno sa svojim gostima, do Slavoluka pobjede gdje se održava središnja proslava.

Svi su stigli zajedno, u nekoliko autobusa, na stotinjak metara od tog pariškog spomenika a potom su ostatak do njega prešli pješice.

Jedino su američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin stigli u svojoj organizaciji.

Trumpu je pritom pred automobil istrčala žena golih grudi s natpisom Femen, ali je brzo svladana, dok je Putin na Slavoluk pobjede stigao u posljednjem trenutku.

Nakon francuske Marseljeze, Macron je obavio smotru počasnih postrojbi, a potom je zajedno s drugim čelnicima poslušao srednjoškolce koji su čitali izvatke iz svjedočanstava vojnika napisanih 11. studenoga 1918., na dan potpisanog primirja.

Pod posebno podignutom natkrivenom tribinom svečanosti prisustvuju, većina zajedno sa suprugama i supruzima, Trump, Putin, Angela Merkel, Benjamin Netanyahu, Recep Tayyip Erdogan, Justin Trudeau, čelnici UN-a, Europske unije, NATO-a. Među svjetskim čelnicima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednik Macron održat će govor, a očekuje se da će osim što će govoriti o prošlosti također iskoristiti priliku da uputi političku poruku o multilateralizmu i suradnji.

Svečanost bi trebala trajati oko sat i pol, a završit će odavanjem počasti Neznanom junaku, zvucima Bolera Mauricea Ravela, te još jednom minutom šutnje koju će prekinuti zvuk trube kojom se označava primirje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here