Počela 19. sjednica zagrebačke Gradske skupštine, prva u ovoj godini

Devetnaesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine, prva u ovoj godini, na kojoj je 16 točaka dnevnog reda, počela je u četvrtak ujutro. 

Sjednica je počela minutom šutnje za iznenada preminulog Antu Todorića, voditelja Zagrebačkih cesta, podružnice Zagrebačkog holdinga. 

Na sjednici je umjesto HSLS-ov zastupnika Darinka Kosora koji je mandat iz osobnih razloga stavio u mirovanje, za gradskog zastupnika prisegnuo Vladimir Andrić. Također, umjesto gradskog zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Davorina Karačića u skupštinske klupe ponovno je sjela Ana Lederer, koja je iz Gradske skupštine bila otišla na dužnost pročelnice Gradskog ureda za kulturu. Te je dužnosti razriješena 8. siječnja zbog poništenja natječaja kojim je 1. lipnja 2018. imenovana na tu funkciju.

Sjednica je nastavljena aktualnim satom na kojem gradski zastupnici postavljali pitanja gradonačelniku Milanu Bandiću.

Na usvojenom dnevnom redu je 16 točaka, među kojima i prijedlog odluke zagrebačkog gradonačelnika o visini paušalnog poreza po krevetu na području Grada Zagreba.  

Odlukom se utvrđuje visina paušalnog poreza na dohodak po iznajmljenom krevetu u sobama, apartmanima, stanovima i kućama za odmor koje se nalaze na području Zagreba. Visina paušalnog poreza određuje se prema razredu turističkog naselja Zagreba i godišnje bi po krevetu, ako gradski zastupnici prihvate prijedlog gradonačelnika Bandića, za razred A iznosila 300 kuna, za razred B 255 kuna, za razred C 210 kuna i za razred D 150 kuna.

U vezi te točke su zamjenica gradonačelnika Olivera Majić i pročelnice gradskih ureda za gospodarstvo, te financije i stručne službe gradonačelnika najavile u Gradskoj skupštini konferenciju za novinare.