Počast žrtvama komunizma u Maclju

Uz spomen-crkvu Muke Isusove u Maclju odana je počast žrtvama komunizma u poraću 2. svjetskog rata. U maceljskoj šumi 1945. ubijene su najmanje tisuću 163 osobe, među njima 21 svećenik.

Posmrtni ostaci ekshumiranih žrtava pokopani su uz crkvu, gdje je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio vijenac.

Macelj je mjesto monstruoznog zločina Titova komunizma nakon Drugog svjetskog rata, najvećeg na tlu Republike Hrvatske, tvrde u Udruzi “Macelj 1945.” Prema procjenama još 130 jama nije otvoreno, a ondje leže ostaci oko 13 tisuća žrtava.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u 21.34 bit će prikazan dokumentarni film o Miroslavu Bulešiću, 27-godišnjem svećeniku ubijenom 1947., koji je proglašen blaženim 28. rujna 2013. u pulskoj Areni.

Dvadesetak svjedoka u filmu prvi put javno govore o “krvavoj krizmi” u Lanišću, a izvorni dokumenti svjedoče o tome kako je 27-godišnji Bulešić prije stradavanja unaprijed oprostio svojim napadačima.

Na našoj multimedijalnoj platformi HRTi možete pogledati dokumentarni film “Posebna ustanova” u kojem govore ljudi koji su godinama robijali na otoku Sveti Grgur. Prisjećaju se događaja o kojima se šutjelo više od 50 godina. Sve je počelo studentskim demonstracijama 11. svibnja 1959. godine zbog loše hrane, a završilo tako da je tadašnja milicija pretukla studente koji su zatim poslani u koncentracijski logor na Svetom Grguru.

Službenih podataka o tom događaju nema. Sveti Grgur, u blizini Golog otoka, bio je ženski zatvor, no o tome da su ondje završavali hrvatski intelektuaci malo tko zna.

Od 1959. do 1963. na tom je otoku boravilo više od stotinu, uglavnom, studenata iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine.