Pobuna nautičara zbog viših pristojbi, strahuju od talijanskog scenarija

Nautičari su se pobunili protiv novih boravišnih pristojbi, od iduće godine morat će za svoje brodove plaćati i do 700 posto više. To se odnosi na godišnji paušal za brodove od 12 do 15 metara, kakvih je u našim marinama najviše. Iz Njemačke i Austrije već stižu negativne reakcije, a mnogi se pribojavaju talijanskog scenarija. Zbog rasta pristojbi Italija je naime izgubila trećinu nautičara.

Većina nautičara plaćala je godišnji paušal jer, istina, nije bio visok. Sada će morati u kapetaniju svaki put kad dođu jer su povećanja pristojbe za kraća razdoblja ipak manja.

U Udruženju hrvatskih marina svjesni su da je cijene trebalo povećati, no ne razumiju metodologiju izračuna u Vladinoj uredbi, pa od saborskog odbora za turizam zahtijevaju raspravu.

Nama definitivno nije jasno zašto je razlika ako netko spava na plovilu od šest ili 66 metara. Zato što može više ljudi stati na veći brod? To je u principu upravo obrnuto, jer bogatiji gosti koji imaju veće i luksuznije jahte traže osamu i osim njih i eventualno nekog člana posade nema velikog broja na tim plovilima, kaže Sean Lisjak, predsjednik Udruženja hrvatskih marina.

U Udruženju smatraju da bi se, ne promijeni li se uredba, nautičari mogli okrenuti drugim sredozemnim zemljama. Baš kao što su kod nas počeli dolaziti u većem broju prije tri godine, kada je Italija povećala namete nautičarima te ih tako izgubila čak trećinu.