Po jakom nevremenu spašeno 16 osoba sa četiri pedaline

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko poduzetih spasilačkih akcija prema osobama koje su se našle u pogibeljnim situacijama uzrokovanim nevremenom na moru, među kojima je i 16 osoba spašenih sa četiri pedaline u splitskom akvatoriju.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je da su jučer posredstvom Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Split primili poziv pogibelji hrvatskoga državljanina koji je zatražio evakuaciju za sebe i još ukupno 15 osoba sa četiri pedaline nad kojima su izgubili nadzor zbog izrazito jakih udara bure na poziciji 300 metara južno od lukobrana Gradske luke Split.

O tomu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split koji su isplovili u spasilačku akciju. S obzirom na to da je u trenutku dojave LK Split na raspolaganju imala jedan spasilački brod, u akciju su angažirani i djelatnici Lučke uprave Split, koji su pomogli u evakuaciji osoba s pedalina.

Svih 16 osoba je spašeno i neozlijeđeno iskrcano u Gradskoj luci. Napuštene pedaline ostavljene su plutati jer zbog jakog nevremena nisu mogle biti otegljene pa je MRCC Rijeka obavijestio sve sudionike u pomorskom prometu a o plutajućim objektima.

Kod Makarske i Paga spašene obitelji s havariranih plovila

Potom je MRCC Rijeka primio poziv pogibelji voditelja jedrilice “Dico” sa šesteročlanom posadom, među kojjima je dvoje djece, dužine 13 metara, koja plovi pod francuskom zastavom, sa šesteročlanom posadom, od toga dvoje djece, koja je zbog kvara pogonskog stroja ostala plutati na moru sjeveroistočno od Makarske po jakom nevremenu.

Zbog jakoga nevremena za spasilačku akciju angažirana je privatna koćaricu koja je jedrilicu oteglil te je ona sigurno vezana u luci Makarska.

Jutros su službenici MRCC Rijeka primili su dojavu o nestanku kajaka s dvoje Francuza nošenih jakom burom, koji su ranije jutros odveslali iz uvale Ustrine prema Unijama, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i nadležna Lučka ispostava Mali Lošinj, odnosno, Pomorska policija Rijeka.

U potražno-spasilačku akciju odmah isplovili službenici PP Rijeka, koji su u 10 sati javili u MRCC Rijeka da su pronašli dvoje živih i neozlijeđenih Francuza, od kojih je jedan bio relativno pothlađen te su po iskrcaju na obalu, preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Slijedeća spasilačka akcija poduzeta je na zadarskom području. Lučka kapetanija Zadar pokrenula akciju spašavanja Mađara (bračnoga para i dvoje djece), čiji se gliser zapalio u blizini otoka Maun, sa zapadne strane otoka Paga. Mađarska obitelj je u trenutku izbijanja požara uputila poziv pogibelji te su se prekrcali u pomoćni gumenjak, a nedugo potom prekrcali su se na privatnu brodicu u proplovu te su neozlijeđeni prevezeni u mjesni kamp u Šimunima, na otoku Pagu.

Do glisera u plamenu isplovili su pripadnici pomorske jedinice Javne vatrogasne postrojbe, koji su se zbog izrazito jakog nevremena morali povući iz akcije na sigurnu udaljenost odakle su motrili plovilo u plamenu. Oko 14 sati iz JVP-a je javljeno da je požar na gliseru prestao, a gliser se nasukao u uvalu Kolanski porat, na otočić Maun. Vlasniku plovila izdan je nalog za komercijalno odsukavanje, kada to dopuste vremenski uvjeti.

Službenici Lučke kapetanije Zadar obavili su i jedan hitan medicinski prijevoz hrvatskoga državljanina s unutarnjim krvarenjem, iz mjesta Brgulje, sa otoka Molata u Zadar, gdje su pacijenta u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP Zadar.

Tijekom ove nedjelje na više područja nadzora sigurnosti plovidbe primljeni su pozivi o pomorskim nezgodama manjega ili srednjeg intenziteta, srećom, bez ljudskih žrtava ili veće štete. Nažalost, i dalje je primjetan velik broj nezgoda i nesreća na moru koje su djelomično uzrokovane nesmotrenošću i nepripremljenošću nautičara i plovila za vremenske uvjete na moru.