Ploča s natpisom ZDS ima 24-satnu policijsku zaštitu?

Izvor: RTL

Ploča HOS-a na kojoj je pozdrav “Za dom spremni” i koja je u rujnu prošle godine preseljena iz Jasenovca na novu lokaciju nedaleko od Novske ima 24-satnu zaštitu policije, piše Jutarnji list.

Policajci koji bdiju uz nju ponekad su odjeveni u civilna odijela i koriste automobil bez vidljivih policijskih oznaka, a ponekad su u službenom policijskom vozilu i u odorama prometne policije.

Kako se lokacija Baira, kolokvijalno poznatija kao Slavonski Trokut, na koju je ploča u rujnu prošle godine premještena, nalazi uz cestu koja od Pakraca preko Slavonskog Trokuta vodi prema Novskoj, prometni policajci koji dežuraju uz ploču katkad zaustave neko vozilo koje tom cestom prolazi i legitimiraju vozače.

Fotoreportera Jutarnjeg lista koji se zaustavio kako bi fotografirao njihovu patrolu uz HOS-ovu ploču također su legitimirali. Na njegovo pitanje jesu li tu zbog ploče HOS-a, odgovorili su potvrdno. Na pitanje osigurava li policija tu ploču 24 sata dnevno, također su odgovorili potvrdno.

U Policijsku upravu sisačko-moslavačku, na čijem se području sporna ploča nalazi, novinarka Jutarnjeg uputila je pitanje tko je točno donio odluku da se ploču sa spornim pozdravom 24 sata čuva te kojim se razlozima donositelj te odluke vodio, tj. koji to sigurnosni rizici iziskuju njezinu stalnu policijsku zaštitu.

Iz te policijske uprave dobili su pisani odgovor koji potpisuje policijska službenica za odnose s javnošću. Ona je postavljeno pitanje nazvala “zlonamjernim”.

Njezin odgovor glasi: “U svezi vašeg upita odbacujemo, kao zlonamjerne, navode da policija na području Novske na državnoj cesti D-47, područje tzv. Trokuta, 24 sata nadzire spomen-ploču HOS-a. Policijski službenici nadležne policijske postaje u okviru svojih redovnih ophodnji obilaze sve lokacije od interesa očuvanja javnog reda i mira, s obzirom na činjenicu da su na ovom području, osim što se na njemu nalaze spomen-obilježja iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata, zabilježena i česta kršenja zakona, odnosno krivolova, krađe drvne mase i kretanja nezakonitih migranata”, stoji u odgovoru PU sisačko-moslavačke.