Plinska afera: “To ni u trećerazrednom američkom filmu ne bi moglo proći”

Uoči saborskog Odbora za gospodarstvo, pred kojim će se danas poslijepodne naći i ministar gospodarstva Davor Filipović i šef HEP-a Frane Barbarić, razgovarali smo s potpredsjednicom tog odbora Ankom Mrak Taritaš (GLAS).

Anka Mrak Taritaš u N1 Studiju uživo komentirala je aferu s Hrvatskom elektroprivredom (HEP). Govoreći o očekivanjima od današnje jednice Odbora za gospodarstvo rekla je:

“Sva izvješća vezana uz HROTE i HERA-u dolaze na Odbor za gospodarstvo. Očekivala sam da će doći čelni ljudi. Očito je sad potreba da se prebaci krivica, saznali smo da će svi doći. Dobro da je sazvana sjednica. Naš premijer kaže da je zanemariva šteta, a potpredsjednik Branko Bačić je rekao da je šteta 10 milijuna. Što ovoj zemlji 10 mlijuna – nema veze? Tko ima pravo neradom ili namjerom napraviti tu štetu? Nitko. Moramo na Odboru sve rasvijetili da se to ne ponovi.”

Govoreći o sjednici Odbora na temu INA-e otkrila je:

“Kad je bila tema Ine, tadašnji ravnatelj HERA-e bio je kao napuhani balon. Kako je išla sjednica, već prva rasprava bila je signal – g. Žamboki vama ide kraj i on je postao svjestan toga, a balon se samo ispuhavao. Onda je dao ostavku. Kakav stručnjak za plinski biznis trebaš biti da znaš da u lipnju nemaš potrošnju plina kao u prosincu, da su skladišta u Europi puna zbog straha od zime, da znaš da imaš plinske elektrane, koji moraš biti stručnja da kažeš – mi uredbu moramo obustaviti?”

Istaknula je da objašnjenje o neprimanju poruke nije relevantno i da je direktor HEP-a trebao nazvati i tražiti hitan sastanak s ministrom.Govoreći o trgovanju povlaštenim informacijama u tom kontekstu Mrak Taritaš je rekla:

“Zamislite plin koji je država kupovala po 478 eura pa se javi jedna tvrtka i ponudi 1 cent. To čak ni u trećerazrednom američkom filmu ne bi moglo proći, netko je evidentno znao.”

Tematska sjednica o prodaji plina ispod cijene i nastalih višemilijunskih gubitka bit će održana danas u 15 sati, piše N1.