Plenkoviću, ako se želiš boriti protiv korupcije – uvedi institut ovjere vlasništva

Piše Pero Kovačević

Hrvatskoj je prijeko potrebno provesti cjelovitu i učinkovitu reformu pravosuđa, te otkloniti sve neuralgične točke koje imaju za posljedicu nedjelovanja pravosudnog sustava, nefunkcioniranje pravne države i institucija sustava, nesankcioniranje pljačke i grabeži u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na „hrvatski način“ i nesankcioniranja korupcije u javnom i državnom sektoru, koje sustavno i godinama podrivaju gospodarstvo, potiču mito i korupciju, te daju lošu sliku o funkcioniranju pravne države i izazivaju opravdano nezadovoljstvo hrvatskih građana.

U uređenim zemljama u kojima funkcionira pravna država i gdje institucije pravne države djeluju u skladu i na temelju zakona i načela vladavine prava minimalne su mogućnosti da bi uopće došlo do afere „Janaf“. Zašto? Odgovor je jednostavan pravna država funkcionira, a institucije djeluju u skladu i na temelju zakona. Nažalost mi živimo u Hrvatskoj. Živimo u zemlji kojoj ne nedostaje afera. Dapače ima ih na izvoz. Svi se oni na riječima bore protiv korupcije, a ona kao i organizirani kriminal stalno jačaju. Jednu aferu zamjenjuje druga afera i taj niz traje godinama i trajat će dok god dužnosnici i političari imaju „šapu“ odnosno koriste institucije „legalno“ ili nelegalno za svoje političke potrebe. Bilo da je riječ o eliminiranju svojih protivnika ili neistomišljenika ili je riječ javnom prokazivanju i montiranju afera za čiste političke potrebe. Sve u svemu, najžalosnije u ovome „ratu“ između Plenkovića i Milanovića je činjenica da se opet vidimo kako (ne)funkcioniraju institucije i kako cure tajni podaci u istragama .

Žalosno. Netko će u ovom „ratu“ pobijediti, mi ostali gubimo sa ovakvim institucijama i političarima. Niz godina ukazujem da u naš pravni sustav trebamo uvesti institut ovjere vlasništva kako bi smo konačno riješili pljačku i grabež u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način te učinkovito sankcionirali koruptivno stjecanje imovine odnosno imovine koja je nesrazmjerna prihodima dužnosnika i tajkuna. Zadnja korupcijska afera „Janaf“u kojoj su sudionici Dragan Kovačević, te dvojica saborskih zastupnika iz redova dvije najveće stranke HDZ-a i SDP-a -Barišić i Grgić ukazuje da oni nisu iznimka, oni samo potvrđuju pravilo da korupcija stoluje godinama u visokoj politici i svim razinama funkcioniranja društva od općina ,gradova ,županija, javnih poduzeća i vrha države. Ovaj nakaradni sustav vrijednosti koji godinama djeluje u Hrvatskoj i godišnje proguta oko 25 milijardi kuna, prema procjenama relevantnih međunarodnih institucija, nećemo dokinuti pravnim igrokazima vladajućih već jedino cjelovitom inventurom uvođenjem instituta ovjere vlasništva. Sazrelo je vrijeme da raznorazni dužnosnici i „sposobni“ poduzetnici stave karte na stol i dokažu zakonitost stjecanja svoje imovine odnosno imovine članova svojih obitelji. Na ovaj način bi odvojili poštene političare od političara lopova, poštene poduzetnike od „sposobnih“ poduzetnika s jedne strane odnosno napunili državni i lokalne proračune oduzimanjem nezakonito stečene imovine dužnosnika i poduzetnika. Korupcija je nepobitno omogućila mnogim dužnosnicima stjecanje nezakonite imovine na štetu državnog, gradskog, županijskog ili općinskog proračuna odnosno financijskih planova trgovačkih društava u pretežnom vlasništvu države, gradova i općina. Putem ovog instituta riješit ćemo krađu i grabež u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način te stjecanje imovine koja je nesrazmjerna prihodima dužnosnika i tajkuna. Svi državni dužnosnici ,bivši i sadašnji , od predsjednika Republike, Vlade, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, dužnosnici županija, gradova, općina, generali i drugi visoki časnici, te „sposobni„ poduzetnici obvezni su dokazati zakonitost stjecanja svoje imovine.

Nesrazmjerna i nezakonito stečena imovina svim dužnosnicima bez dokaza o zakonitom načinu stjecanja i pokrića prihodima dužnosnika, tajkuna i članova njegove obitelji bit će im oduzeta. Nema uspostave učinkovitog pravog sustava bez sankcioniranja nezakonitosti počinjenih u pretvorbi i privatizaciji i učinkovitog sankcioniranja koruptivnog stjecanje imovine odnosno imovine koja je nesrazmjerna prihodima dužnosnika i tajkuna. Da bi to napravili moramo pod hitno uvesti pravni institut ovjere vlasništva. Postupak ovjere vlasništva provodila bi Agenciju za povrat otete imovine. Agencija za oduzimanje otete imovine u svim slučajevima eklatantnog i grubog kršenja pretvorbe i privatizacije će oglasiti u odgovarajućem postupku ništavnom svaku pretvorbu i privatizaciju za koju je u reviziji utvrđeno eklatantno i grubo kršenje propisa-oduzeti nezakonito stečeno vlasništvo u ostalim slučajevima počinjenih nezakonitosti kršenja propisa.

Agencija za povrat otete imovine će provesti postupak ovjere vlasništva, po načelu koliko si platio-u tome dijelu si vlasnik, odrediti rok za plaćanja neplaćenog do godine dana, te u slučaju neplaćanja u propisanom roku oduzeti nezakonito stečene udjele vlasništva. Jednako tako Agencija će nesrazmjernu i nezakonito stečena imovina svim dužnosnicima bez dokaza o zakonitom načinu stjecanja i pokrića prihodima dužnosnika, tajkuna i članova njegove obitelji oduzeti.

Završno, bez uvođenja instituta ovjere vlasništva, jedinog učinkovitog alata za borbu i sankcioniranje korupcije, nema bitnih niti će biti bitnih promjena u borbi protiv korupcije. Prema tome, Plenkoviću ako se stvarno odnosno istinski želiš obračunati sa korupcijom uvedi institut ovjere vlasništva.