Plenković: Želimo konsenzus oko obrazovne reforme

Premijer Plenković

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na nekoliko važnih događaja proteklih dana.

Premijer je kazao da su se nakon teške požarne sezone na Jadranu, prije nekoliko dana dogodile nevjerojatne poplave na području Zadra. Trebat že pomoći zadarskoj županiji i sanirati štete što prije. Činimo sve što je u našoj moći, kazao je.

Najavio je i da će se sastati s čelnicima parlamentarnih stranaka kako bi zajednički utvrdili okvire prije susreta sa slovenskim kolegom Mirom CeraromCilj sastanka je predstaviti širi kontekst otvorenih pitanja sa Slovenijom. Ovo je bilateralno pitanje bilateralno, kazao je i napomenuo da Hrvatska želi u duhu dobrosusjedstva naći rješenje.

Osvrćući se na pitanje spomenploče HOS-a Plenković je kazao da je to pitanje riješeno. Dio sadržaja na ploči je neprihvatljiv, istaknuo je i napomenuo da će se danas održati sjednica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Zadaća je Vijeća da što skorije formulirao preporuke pravnih stručnjaka u vezi sa simbolima i znakovljem kako bi što prije riješili praksu koja je dovela do nedoumica. Prva smo Vlada koja će se suočiti s tim problemom. Nažalost nijedna druga vlada nije to pitanje regulirala, istaknuo je premijer.

Postoje i provokacije kako bi se destabiliziralo stanje i unio određeni razdor u javnosti. Tu mislim na marginalne stranke koje su palile “Novosti”, list koji izdaje srpska nacionalna manjina. Mi osuđujemo takvo ponašanje. I policija je podnijela kaznenau prijavu. Takvo ponašanje nećemo tolerirati niti dopustiti da ugrozi demokratski smjer kakav gradimo, napomenuo je premijer Plenković.

U tom kontekstu dat ćemo odgovor na interpelaciju koju je dao SDP, dodao je.

Govoreći o reformi obrazovanja Plenković je kazao između ostalog kako o ovome svatko u Hrvatskoj ima svoje mišljenje jer svakome je važno kakvo obrazovanje će njegovo dijete steći. Zahvalio je članovima Posebnog stručnog povjerenstva koje je izradilo prijedlog Akcijskog plana za provedbu obrazovne strategije, te poručio da Vlada želi oko pitanja obrazovne reforme postići najširi konsenzus na pluralistički način koji će pomiriti i približiti dosta udaljena stajališta brojnih aktera koji su uključeni u proces reforme.

Očekuje se i da prijedlog Akcijskog plana za provedbu obrazovne strategije krene dalje u proceduru, na saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu koji vodi Vesna Bedeković i nadležne resore, posebno na procjenu financijskog učinka. Premijer je izjavio i da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac osigurala 40 mil. kn za potporu školama.

Spominjući izvršenje državnog proračuna premijer je naveo i rast industrijske proizvodn je, rast priljeva dohotka od turizma te kazao da je čak ostvaren i proračunski višak i to u vrijeme kada u Hrvatskoj nije bila tehnička vlada.