Plenković želi smiriti napetosti sa Srbijom, ali Vulin radi suprotno

U Jasenovcu održana službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora

Hrvatska želi suradnju sa Srbijom i pružila je ruku, ali poruke poput one srbijanskog ministra obrane Aleksandara Vulina štete međusobnim odnosima, rekao je nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

Gospodin Vulin nije osoba koja je osvojim izjavama u posljednje vrijeme pridonosio smanjivanju tenzija, nego naprotiv, rekao je Plenković novinarima nakon državne komemoracije žrtvama ustaškoga logora u Jasenovcu.

Vulin je najavljivao da će nedjelju posjetiti područje Jasenovca i da o njegovom dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri”.

Nakon toga hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljnjega nije dobrodošao.

“Ova poruka koju smo jučer poslali je jedna potrebna poruka, poruka stava i poruka odlučnosti Hrvatske da nećemo tolerirati takve poteze”, naglasio je Plenković.

Dodao je da Hrvatska jasno osuđuje ustaške zločine od 1941. do 1945., ali i da gleda u budućnost i želi sa Srbijom koja je bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995. graditi novi dijalog i nove odnose.

“A to ne možemo graditi ako se kontinuirano nastoji davati izjave koje tome ne pridonose, dapače, koje su uvredljive za Hrvatsku i štetne za međusobne odnose”, poručio je hrvatski premijer.

Upitan očekuje li da će Srbija uzvratiti istom mjerom, Plenković odgovara da “Srbija može raditi ono što smatra da je dobro”. “Ono što mi radimo, čuvamo dignitet hrvatske države i naše dostojanstvo”, naglasio je Plenković dodajući da Hrvatska želi smanjiti napetosti i otvoriti prostor za dijalog.

Dodao je da je s tim je ciljem prošli tjedan u Beograd otišao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ali je posjet prekinut zbog incidenta u srbijanskom parlamentu koji je izazvao osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj. Službeni Zagreb smatra da vlasti u Beogradu nisu jasno osudile potez ultranacionalističkog političara koji je gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo.

S druge strane, smatra Plenković, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nedavno u Zagrebu primljen na kvalitetan način, “uz maksimalne mjere i sigurnosti i poštovanja, kako to priliči odnosima između dvije susjedne države koje opterećuju brojne povijesne dvojbe, pa i one iz vremena Domovinskog rata, iz vremena agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku”.

Upitan treba li hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otići u uzvratni posjet u Beograd, premijer odgovara da je to potrebno pitati nju. “Vidjet ćemo kako je i kada je uopće predviđen taj uzvratni posjet, u kojem terminu. Dogovorit ćemo se o tome kad dođe najbolji moment. Podsjećam, Hrvatska je ta koja pruža ruku dijaloga i želi suradnju”.

Plenković drži da, što se Hrvatske tiče, posljednji događaji ne blokiraju suradnju sa Srbijom. “Mi razgovaramo s onima koji su spremni na normalan, civiliziran dijalog, s međusobnim uvažavanjem i poštovanjem. S hrvatske strane ne vidim nikakvu pogrešku, ni najmanje, dapače”, poručio je.