Plenković završio govor, HDZ-ovci mu energično pljeskali, oporba se zgražala

Premijer Andrej Plenković Hrvatskom saboru je podnio godišnje izvješće o radu Vlade, nekoliko dana nakon sedme godišnjice, otkako je 19. listopada 2016. preuzeo Banske dvore i izvršnu vlast. Ali, oporba ga je ometala kroz svih 60 minuta tog govora glasnim lupanjem i dobacivanjem.

Vladajući su oporbi odgovorili dugotrajnim pljeskom kojim su ispratili premijerov govor.

“Čestitam ovim lupetalima koji su pokazali što je primitivizam u Saboru”, zaključio je premijer.

Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na jesenskom zasjedanju, Saboru predstaviti Vladino godišnje, odnosno “izvješće o stanju države i nacije”, u kojem se osvrće na proteklo razdoblje, ali i najavljuje mjere i korake za sljedeće.

Iako se slabo čulo što je govorio, neki detalji su se mogli izdvojiti.

Govoreći o budućim prioritetima Vlade, Plenković je istaknuo Vladin cilj da do 2028. prosječna minimalna neto plaća premaši 800 eura, a prosječna neto plaća 1600 eura.

Demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, dekarbonizaciju i obrazovanje, istaknuo je kako četiri važna prioriteta koja će u narednom razdoblju biti u središtu javnih politika Vlade.

Podsjetio je da je Vlada do sada triput povećavala rodiljne i roditeljske potpore (s 353 na 995 eura) koje sad iznose gotovo tisuću eura te najavio da će pravo na doplatak za djecu odsad imati sva kućanstva čiji mjesečni dohodak po članu obitelji ne prelazi 618 eura, umjesto dosadašnjih 309 eura.

Najavio je i da će Vlada uskoro predstaviti Strategiju demografske revitalizacije za naredno desetljeće.