Povezite se

Politika

Plenković: Zajedno do pobjede, neka HDZ-ova lista bude pobjednička s najvećom potporom

Objavljeno

-

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u subotu članovima i simpatizerima stanke na središnjem predizbornom skupu za EU izbore, da idu  ‘zajedno do pobjede 26. svibnja, s ljubavlju za Hrvatsku’, naglasivši  kako očekuje da HDZ-ova lista bude pobjednička s najvećom potporom i najviše mandata, te da podrže kandidata Europske pučke stranke Manfreda Webera u izboru za predsjednika Europske komisije. 

U prepunoj dvorani Cibona, na kojoj se predstavilo dvanaestoro HDZ-ovih kandidata za europarlamentarne izbore, predvođenih Karlom Resslerom, okupilo se oko šest tisuća članova i simpatizera HDZ-a. Na skupu je, uz predsjednika HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, sudjelovao i vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Plenković je podsjetio da iduće godine Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom, najsnažnijom asocijacijom koja okuplja pola milijarde ljudi, a prije samo tri desetljeća nije bila politički subjekt na međunarodnoj sceni.

“To je ogroman uspjeh Hrvatske i postignuće svih nas”, naglasio je Plenković, dodavši: “HDZ je najjača i pobjednička stranka hrvatskog naroda, a potpuno ispunjenja dvorana Cibone izgleda presnažno”.

Istaknuo je kako je HDZ  utjecajna stranka koja je imala ključnu ulogu u stvaranju hrvatske države.

Plenković je podsjetio na ulogu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja stranke dr. Franje Tuđmana, koji je 30. svibnja 1990., kako je rekao, “na jedini pravi Dan državnosti, izrekao ključne političke poruke, koje su dovele do pune suverenosti i samostalnosti  i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, i već tada naznačivši kako će Hrvatska svoju punu samobitnost ostvariti unutar EU”. Stoga ga je hrvatski narod plebiscitarno podržao 1990., istaknuo je.

Dodao je kako će 2019. HDZ potvrdit da je najjači kada samostalno izlazi na izbore i bira svoje zastupnike u Europski parlament, ‘ima 12 sjajnih kompetitivnih kandidata dokazanih u svom dosadašnjem političkom angažmanu’. 

“U Zagreb su došli njemačka kancelarka Merkel kao dokazani prijatelj i vodeći kandidat EPP za predsjednika Europske komisije Weber, što neki pokušavaju minimizirati, jer ne žele priznati kolika je snaga HDZ-a, koji ima predsjednicu Republike, 19 ministara, 20 županija, 50 posto gradova i općina i koje će imati najviše  zastupnika u Europskom parlamentu”, rekao je Plenković.

“Oni su došli u Zagreb jer znaju kolika je jak HDZ-a i koliko pridonosi Europskoj pučkoj stranci”, naglasio je.

Osvrnuvši se na kampanje stranaka rekao je kako je hrvatski narod suočen s onima koji su ‘otkrili suverenizam’ 30 godina nakon što je Hrvatska već 30 godina samostalna, s onima koji govore o EU, a za ulazak Hrvatske u EU nisu mrdnuli malim prstom i o njoj ništa i ne znaju.

“Oni žele zbuniti birače HDZ-a, ali mi smo dovoljno jaki da im pokažemo što smo mi, a tko su oni koji neće prijeći izborni prag za tjedan dana”, kazao je Plenković,  

Ocijenivši kako su ovo izbori koji će potvrditi HDZ-ovu snagu i utjecaj, Plenković je rekao da kroz njihove kandidate i program “Hrvatska za generacije” šalju poruke da razumiju koje su vrijednosti Europe i na čemu je sazdana današnja EU – na baštini, naljedstvu i ideji demokršćanskih političara s početka 50-tih godina prošlog stoljeća.

Rekavši kako je Hrvatska samo šest godina članica EU, Plenković je podsjetio kako je upravo Hrvatska demokratska zajednica iznijela projekt našeg članstva u EU, pregovora i njihove ratifikacije. “Prva je koja je zaista identificirana s tim postignućem u formi naše Vlade, aktivna, proeuropski orijentirana, štiteći nacionalne interese u našoj europskoj obitelji”, poručio je.

Podsjetivši na ključne elemente HDZ-ovog programa, istaknuo je kako je njegova Vlada u posljednje dvije godine ostvarila proračunski višak, smanjila javni dug, izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, izašla iz makroekonomskih neravnoteža te podigla kreditni rejting koji je dva puta padao za vrijeme SDP-a.

Naglasivši kako je sigurnost druga ključna toga njihova programa, Plenković je rekao da 6500 tisuća hrvatskih policajaca danonoćno čuvaju naš državni teritorij, a što je i dio pripreme Hrvatske za ulazak u schengenski prostor.

“Naš je cilj da europski proračun, u okviru kojeg smo, kada smo krenuli, bili na devet posto ugovorenih sredstava, a sada smo na 68. Do kraja godine bit ćemo na 85 posto. To je ključna poluga razvoja i ključni investicijski alat. To su i zračne luke, Pelješki most, autoceste, željeznice, LNG terminal, širokopojasni Internet i ulaganja u znanost i obrazovanje te mlade. To su postignuća vlade HDZ-a, koja zna Europu, razumije je i koristi je najbolje u interesu hrvatskog naroda”; poručio je Plenković s predizbornog skupa.

Nositelj HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament Karlo Ressler rekao je na početku skupa  kako je uvjeren u još jednu uvjerljivu pobjedu HDZ-a na predstojećim EU izborima, istaknuvši da je HDZ-ova lista ‘savez nekoliko generacija HDZ-a i nekoliko generacija Hrvatske’.  “Lista koju predvodim je savez nekoliko generacija HDZ-a i savez nekoliko generacija Hrvatske. Ali svi radimo zajedno i dišemo kao jedan”, rekao je je Ressler na predizbornom skupu HDZ-a u Košarkaškom centru “Dražena Petrovića”. Naglasio je i kako je njihov program usmjeren na budućnost i pripremanje Hrvatske za Europu nove generacije te program usmjeren na rast, zapošljavanje i sigurnost, kao i za sigurnu i snažnu Hrvatsku unutar snažne EU.

Politika

Izbori za Sabor: U petak završava izborna promidžba

Published

on

Još u petak sudionici izbora za Hrvatski sabor, političke stranke i koalicije, mogu se predstavljati biračima, koji će svoje mišljenje o njima i njihovim programima iskazati na biralištima, u nedjelju, 5. srpnja.

  U petak u ponoć nastupa dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata,  objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

 U proteklih 15 dana službene promidžbe birači su imali priliku upoznati gotovo 2700 kandidata sa 192 liste. Broj listi po izbornim jedinicama nije isti – kreće se od 13 u 5. do 22 u 7. izbornoj jedinici.

 Na izbornim listama žena je 41 posto, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina.  

 U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, a već sada je jasno tko će ponovno zastupati mađarsku i talijansku manjinu. Naime, za po jednog zastupnika tih manjina samo je po jedan kandidat, Robert Jankovics odnosno Furio Radin.

 Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine. U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira ih se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

 Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite koje se primjenjuju, nedjeljni parlamentarni izbori jedni su od najzahtjevnijih od stjecanja hrvatske neovisnosti.

 Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, glasovat će se na oko sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, sve će pratiti gotovo 8.700 promatrača. Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća hrvatskih birača.

Ucitavanje vijesti

Politika

Thompson poručio biračima: “Birajmo ljude koji su se iskazali u stvaranju hrvatske države i njenoj obrani u Domovinskom ratu”

Published

on

Domoljubni pjevač Marko Perković Thompson na društvenim mrežama pozvao je svoje pratitelje da svakako izađu na izbore.

U objavi na svojem Facebooku napisao je da ima potrebu obratiti se svojim pratiteljima i pozvati ih da izaberu ljude koji su se iskazali u stvaranje hrvatske države i njezinoj obrani. Dodao je da njegovi prijatelji trebaju birati ljude koji se zalažu za kršćanska načela i očuvanje svih naših vrednota.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji,

nalazimo se pred još jednim vrlo važnim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru pa imam potrebu obratiti Vam se i pozvati Vas da svakako izađete na ove izbore.

Birajmo ljude koji su se iskazali u stvaranju hrvatske države i njenoj obrani u Domovinskom ratu. “Ako su je bili kadri stvoriti i obraniti, bit će kadri s njom i upravljati”.

Birajmo ljude za koje smo sigurni da će se zalagati za kršćanska načela i očuvanje svih naših vrednota.

Na političkim listama koje nam se nude pronađimo takve ljude, oni postoje i zato dobro promislimo kome dati glas.

Nemojmo dopustiti da na vlast dođu oni pojedinci, stranke i njihovi sljedbenici, koji su demonstrativno napustili Hrvatski sabor prilikom izglasavanja hrvatske neovisnosti, kao ni oni koji su pasivno promatrali kalvariju njenog stvaranja i Domovinskog rata, a danas bi htjeli s njom upravljati.

Zato bez obzira na sva lutanja i pogreške koje smo prošli, moramo nastaviti onim putem kojim smo započeli devedesetih.

“…Sve bi’ dao da je vidim

ponosnu i lijepu k’o u snovima…”

Bog i Hrvati

M.P. Thompson

Dragi prijatelji, nalazimo se pred još jednim vrlo važnim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru pa imam potrebu…

Objavljuje Marko Perković ThompsonPetak, 3. srpnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Omogućili smo glasovanje u četiri puta više domova za starije

Published

on

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da postoje dva načela – pravo glasa i zaštite zdravlja – vezano uz situaciju da pojedini građani zbog epidemije koronavirusa neće moći glasati, ali i da je omogućeno glasovanje u četiri puta više domova za starije, 83.

“Smatram da ustavno pravo – da građani imaju pravo birati – treba biti glavno načelo, to je ono što je najvažnije. Drugo, da moramo voditi računa o zdravlju naših sugrađana. Treće, da smo u odnosu na ranije situacije omogućili glasovanje u četiri puta više domova za starije nego što je bilo inače”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje je li DIP trebao angažirati više članova biračkih odbora da se svima omogući njihovo ustavno pravo.

Nije prvi put da oni koji boluju od zaraznih bolesti ne glasaju, treba naći balans

Dodao je da je prije bilo omogućeno glasovanje u oko 25 domova, a sada u 83. Postoje i brojni mali privatni domovi, gdje je ključan element i prethodne registracije i prijave o tome gdje će ti ljudi glasati. Važno je, ističe Plenković, da u daljnjoj komunikaciji DIP pojasni na koji način može omogućiti tim građanima da glasaju.

Također, ne vjeruje da postoji prostor za osporavanje izbornog rezultata ako ostane preporuka da zaraženi koronavirusom ne mogu glasati.

“Moramo biti realni uz svo uvažavanje ove situacije. Nije ovo prvi put da ljudi koji boluju od zarazne bolesti neće glasati na nekim izborima, nije ovo prva takva situacija da se s njom nismo susreli. Treba naći adekvatan balans i omogućiti što većem broju naših građana da iskoriste svoje biračko pravo”, poručio je Plenković.

U sučeljavanju očekujem argumentiraniju raspravu, zabrinut sam SDP-ovom retorikom

Vezano za sutrašnje završno sučeljavanje s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, rekao je da očekuje argumentiranu raspravu, ali i možda malo argumentiraniju nego što je bila prošli put. Zabrinjavajućim je nazvao pokušaj SDP-ove koalicije da upozorava na korupciju, lopovluk i fašizam.

“Zabrinut sam za takvu retoriku nekoga tko pretendira dobiti povjerenje hrvatskih birača da upravlja zemljom u ovako izazovnim vremenima. Ovo je vrijeme za pouzdane, odgovorne, stručne iskusne ljude koji će na temelju dosadašnjih postignuća nastaviti rad i gospodarski rast”, rekao je Plenković.

Vezano za kampanju, rekao je da su sve poruke HDZ-a bile konzistentne, temeljene na činjenicama i da nisu bazirane na floskulama, neutemeljenim napadima ili rješenjima koja nemaju pokriće u zakonskom i financijskom smislu.

HDZ će biti relativni pobjednik izbora 

Što se tiče predizbornih anketa, rekao je da su one i u izborima 2016. davale prednost lijevoj koaliciji te da će HDZ biti relativni pobjednik ovih izbora. Cilj da dođu do rezultata kojeg su imali 2016. je realan, ambiciozan i pokazuje karakter HDZ-a kakvog on vodi četiri godine i koji je jasan i precizan u vrijednosnom smislu, ističe Plenković.

“Zato bi bilo dobro da ovi s kao lijeve liberalne opcije, koji tako lakonski puštaju u eter riječ fašizam, neka oni to malo pojasne na koga misle. Tko su ti netolerantni, isključivi, fašisti na koje misli SDP? Ja bih to volio čuti”, poručio je.

SDP-ovu kampanju na čijim plakatima i spotovima nema nikoga od njih nazvao je jedinstvenim primjerom “političke kamuflaže lidera SDP-a”. 

Škoro pretendira biti iskonskiji HDZ-ovac nego što je

Vezano za predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru, rekao je da je bio član HDZ-a i da je nastupao za novac u kampanjama HDZ-a, a da sada “pretendira biti veći i iskonskiji HDZ-ovac nego što je i koji u nastupima ima osebujne definicije domoljublja”. 

Dodao je da su oko njega okupljeni ljudi koji su bili dojučerašnji članovi HDZ-a ili ljudi koji su u izbornim utakmicama s njima bili u partnerstvu. 

“To je grupacija koja gleda da bude nekakva alternativa, ne znam čemu točno. Sve bitno što je trebalo riješiti u hrvatskoj u pogledu suverenizma, državotvorstva i domoljublja je apsolvirano u vrijeme predsjednika Tuđmana i vodstva HDZ-a devedesetih godina”, poručio je Plenković, dodavši da teme prošlosti nisu rješenje za budućnost. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije