Plenković zadovoljan objavom kandidature Kolinde Grabar-Kitarović

Zagreb, 04.10.2019 - Konferencija za medije predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u petak zadovoljstvo objavom kandidature predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat na Pantovčaku, rekavši da je njezin govor doživio kao želju da nastavi na temelju dosadašnjih postignuća.

“Zadovoljan sam objavom kandidature i znao sam kada će ta kandidatura biti objavljena”, kazao je na konferenciji za novinare

Govor Grabar-Kitarović nije bio kritičan prema Vladi

Naveo je i da govor Grabar-Kitarović nije doživio ni na koji način posebno kritičnim prema vladi, već kao njezinu želju da nastavi na temelju dosadašnjih postignuća u svom mandatu da dotakne pitanja koja rješavamo.

Nije konkretno odgovorio na upit kada će biti održani predsjednički izbori kratko poručivši da će odluku o tome vlada donijeti na vrijeme.

Upitan za komentar današnjeg prosvjeda roditelja njegovatelja pred Ministarstvom socijalne skrbi s kojeg su ukazali na situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom, Plenković je rekao kako zna za taj problem i s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković će tražiti rješenje.

“Mislim da smo uvijek pokazivali veliku osjetljivost prema svima onima koji su na ovaj ili onaj način ranjive skupine – od osoba s invaliditetom do roditelja koji praktično moraju 24-satnu skrb posvećivati djeci”, kazao je.    

Plenković je za izjavu riječke gradske vijećnice Ivone Milinović u emisiji “Podcast Velebit” na račun srpske nacionalne manjine, rekao da je to loša izjava.

“Kasnije sam vidio da se gospođa ispričala, da nije tako mislila, da je htjela reći nešto drugo… u svakom slučaju nije dobro, osuđujem takvu izjavu bez ikakvih dilema. Ukoliko je mislila nešto drugo reći – kao što ona kaže, to je dobro. Ali mora kao političarka i izabrana vijećnica u gradskom vijeću trećeg grada po veličini u Hrvatskoj onda te svoje misli malo preciznije, pažljivije, obzirnije artikulirati”, rekao je Plenković. 

Na novinarski upit kako je “primirio” Hvidru i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, premijer je podsjetio kako je njegov cilj 2016. godine bio da smanji tenzije i podjele te radi na snošljivosti i dijalogu u visoko polariziranom društvu.

Tuđman je vodio računa da u vladama budu Srbi 

“Ukoliko je predsjednik Franjo Tuđman 1990-tih godina vodio računa računa da u svim HDZ-ovim vladama gotovo uvijek bude jedan ministar koji je pripadnik srpske manjine, onda je on bio jako pametan, mudar čovjek i državnik. To je radio s ciljem i sa smislom. I u vremenu kada je hrvatski teritorij bio okupiran, on je na tome inzistirao”, istaknuo je Plenković

Ne zna zašto bi to i sada nekom bio problem ako smo nakon 2000-tih i “Hristos se rodi” imali koaliciju s SDSS-om i da je Slobodan Uzelac tada bio potpredsjednik Vlade i sjedio bliže premijerki Jadranki Kosor nego ministar vanjskih poslova. 

Smatra da to sada u 2019. nije upitno već je stečevina HDZ-a. “To ne može biti problem i za mene neće biti nikakav problem. Zato ću biti taj lider koji će reći: Da, 2016. s manjinama, da, danas s manjinama i da, sutra s manjinama. Ako je to nekome problem onda je to problem onoga kome je to problem, a ne meni. Tu neću odstupiti ni milimetra”, poručio je.

Dodao je i kako to ne znači da se slaže s tri Pupovčeve kvalifikacije nakon incidenta u Uzdolju.

Plenković je rekao i da je njegova vlada napravila sve što je mogla vezano uz dignitet Domovinskog rata jer je, istaknuo je, to ključno i nužno za Hrvatsku i hrvatsko društvo. 

Istaknuvši važnost uključenosti manjina u hrvatsko društvo i da se one u našoj zemlji osjećaju dobro, premijer je rekao da se onda može i brinuti kako će se osjećati Hrvati u Srbiji, BiH i drugdje.

“Zainteresiran sam da se Hrvati u Srbiji osjećaju dobro, da se Hrvati u BiH osjećaju dobro kao konstitutivan narod te da se i drugdje gdje su manjina osjećaju dobro”, naglasio je.