Plenković za Politico: RH i Slovenija ne trebaju pomoć EU

Nacionalno

Hrvatski premijer Andrej Plenković iznio je u razgovoru za online magazin Politico od četvrtka mišljenje da spor između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva nije velik i da ga dvije zemlje mogu riješiti same, bez pomoći Europske unije.

“Naravno da smo otvoreni za savjete prijatelja. No s našeg stajališta se radi o bilateralnom problemu koji moramo riješiti međusobno, posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da Hrvatska i Slovenija u povijesti nikada nisu bile u sukobu”, rekao je Plenković u razgovoru za Morgen Europa, newsletter na njemačkom jeziku koji se objavljuje na stranicama političkog magazina Politico.

Dok je u prvom dijelu intervjua, koji je objavljen jučer, hrvatski premijer objasnio smjernice Hrvatske glede politike Europske unije, u drugom dijelu intervjua za Morgen Europa, Plenković se pozabavio hrvatsko-slovenskim sporom.

“Nadamo se da ćemo pronaći rješenje i čitavu stvar malo ‘dedramatizirati’. To nije velika stvar i zato je ne bi trebali dizati s razine odnosa dviju država”, rekao je Plenković. On je istodobno od Slovenije zatražio “malo više fleksibilnosti”.

“Europska komisija je već 2009. omogućila postupak arbitražnog suda iz kojeg se Hrvatska povukla”, rekao je Plenković i dodao kako se i ta sama činjenica ne bi trebala shvaćati kao poziv predsjedniku Europske komisije Jean Claudeu Junckeru da se miješa u sukob.

“Mi ćemo to već sami kad-tad riješiti”, rekao je Plenković u razgovoru za Morgen Europa.