Plenković: Za nas presuda Arbitražnog suda nije obvezujuća i ne namjeravamo je primjenjivati

Slovenski premijer Miro Cerar na konferenciji za novinare nakon sureta s premijerom Plenkovićem rekao je kako je odluka arbitražnog suda pozitivan pomak.

Presuda je konačna i obvezujuća za obje zemlje, njome je riješeno pitanje koje je opterećivalo naše odnose. Današnjim razgovorom možemo obojica biti zadovoljni iako o implemetaciji te odluke imamo različite poglede, rekao je Cerar. Ponovio je kako Slovenija čvrsto stoji pri tome da je vrijeme da počnemo razgovarati o implementaciji, dok premijer Plenković kaže da ne može na to pristati pozivajući se na kompromitaciju cijelog procesa.

Sklapanje ovog sporazuma je omogućila Hrvatskoj ulazak u EU, naglasio je Cerar. Ne radi se o pokoravanju stajalištima Slovenije već poštivanju preuzetih međunarodnih odluka. Sada moramo napraviti korake u smjeru implementacije odluke i spremni smo na dijalog koji će dovesti do rješenja, rekao je Cerar.

Također je istaknuo da je presudu i njezinu provedbu podržala Europska komisija. Slovenski premijer očekuje da Hrvatska, dok dvije zemlje vode dijalog, prizna nadležnost Slovenije na područjima koja su joj arbitražnom presudom pripala kako bi se izbjegle napetosti i incidenti.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je pozicija Slovenije jasna, ali je i za Hrvatsku također jasna. Nažalost, za nas je taj proces bio trajno kontaminiran. U postupak smo krenuli u dobroj vjeri kako bi se riješilo  granično pitanje. Za nas presuda Arbitražnog suda nije obvezujuća niti je namjeravamo primjenjivati, istaknuo je Plenković.

Ključna poruka je poruka dijaloga poruka da se ne mogu donositi jednostrane odluke. Današnji susret je signal dobre volje, nema nikakvih tenzija i stojimo konsenzualno da se riješe otvorena pitanja ali ne na način da se prihvati odluka iz procesa iz kojeg je Hrvatska izišla prije dvije godine, rekao je premijer.

Sastanak dvojice čelnika u Ljubljani bio je prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji drži kompromitiranim. Želimo u rujnu na idućem našem susretu sastaviti katalog svih otvorenih pitanja, kazao je Plenković nakon dvosatnog sastanka s Cerarom. Radi se o dugogodišnjim nerješenim sporovima još iz vremena raspada bivše Jugoslavije, uključujući i određivanje granice.

Unatoč želji Slovenije da se presuda arbitara implementira, presuda se smatra neobvezujućom za hrvatsku stranu koja je arbitražni sporazum potpsala 2009. u dobroj vjeri, ali je morala iz njega izaći zbog postupaka slovenske strane, pa su taj postupak i sama presuda nepovratno kompromitirani, naglasio je Plenković. Dodao je da bi se u dijalogu moglo pokušati naći bilateralno rješenje koje odgovara jednoj i drugoj strani. Želimo u prvi plan staviti ono što nas povezuje, kazao je hrvatski premijer, istaknuvši dobru gospodarsku i političku suradnju dviju članica Europske nije i NATO-a.

Cerar je uvjeren da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Plenković ustraje da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.