Plenković za HRT: Nije samo nogomet ono što nas zanima

Ovih dana Zagreb je ponovno meka ponajboljim svjetskim šahistima koji su se u hotelu Westin okupili u sklopu Grand Chess Toura. Na otvaranju turnira bio je i premijer Andrej Plenković koji je simbolično i otvorio ovaj događaj. Upravo on bio je gost u subotnjoj emisiji Hrvatskog radija Sport i glazba u kojoj je Lovorku Magdiću dao ekskluzivni intervju.

Između ostaloga, govorio je i o organizaciji Europskih igara u Splitu, nacionalnom kampu te obnovi stadiona u Hrvatskoj, ali i o samoj organizaciji šahovskog turnira u metropoli.

Kako doživljavate četvrto izdanje Grand Chess Toura?

– Zaista sjajno. Ovdje su praktički tri svjetska prvaka ako ubrojimo i Garija Kasparova. Tu su još mladi talentirani šahisti, za jednog mi je Gari šaptao na uho da može biti veliki šahist. Ovo je izvanredan potez za popularizaciju šaha koji je magnetski sport i igra za sve one koji ga dobro nauče, međutim, najviše me u šahu fascinira međugeneracijski spoj od dječje do treće dobi. Upravo zato je šah lijep i uvijek zanimljiv.

Što se u kompletnoj filozofiji sportskog načina razmišljanja u Hrvatskoj promijenilo?

– Nismo uzalud spojili Ministarstvo turizma i Središnji državni ured za sport. Sami organizatori su rekli kako je Hrvatska prepoznala šah, a ovaj turnir jedan je od oblika naše promocije, zato je Vlada tu kao pokrovitelj, a pomažu i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica i druge kompanije. Bitno je da se kroz ovaj turnir, ali i druge sportove, vidi suptilna pažnja različitim sportovima te da nije samo nogomet i loptački sport ono što nas zanima. Ideja je da podržavamo ostale sportove poput šaha. S tom promocijom nastavit ćemo i u budućnosti i mislim da je to dobro ponajviše za mlade.

Mnogi su govorili da pitanje nogometnog kampa nećemo doživjeti pa se ipak promijenilo?

– To je veliki događaj. Lokacija u Velikoj Gorici je dobra, blizu je obilaznice i aerodroma. Planirana investicija, idejni projekt već je koncipiran kojeg ima HNS u vrijednosti od oko 15 milijuna eura i to je jedan jasan hodogram da se to realizira. Ovo sigurno nije jedan u nizu projekata gdje je postavljen kamen temeljac pa ćemo to zaboraviti. Kamp će se zaista dogoditi. Također, uznapredovali su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom oko rješavanja imovinsko pravnih pitanja vezanih uz Gradski stadion Maksimir. Vlada će u prvoj fazi donijeti važnu odluku kojom ćemo pokrenuti obnovu stadiona od nacionalnog značaja, pritom, naravno, nećemo zaboraviti na ostale gradove. Prvo želimo krenuti s Maksimirom i Poljudom. To su dvije nogometne arene koje su kroz povijest doprinijele ključnim utakmicama hrvatske reprezentacije te im tako želimo dati podstrek.

Postoji li mogućnost da Hrvatska bude organizator Europskih igara?

– Postoji dogovor s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora gospodinom Zlatkom Matešom da se po završetku igara u Poljskoj napravi analiza i da temeljem svih pokazatelja uzmemo sve u obzir i donesemo odluku o kandidaturi. Cijela ideja kreće iz kruga naših vrhunskih sportaša iz Splita, grada koji broji možda i najviše olimpijskih medalja. Naravno da financijski aspekt nije nevažan jer su troškovi projicirani tako da je potreban angažman svih i zato ćemo napraviti analizu te nakon donijeti odluku.