Povezite se

Vijesti

Plenković za Euronews: Naše mjere su bile brze i učinkovite

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković govorio je u razgovoru za Euronews Now o hrvatskoj ekonomskoj strategiji u  koronakrizi kazavši da su dosad poduzete mjere bile brze i učinkovite te da su dale odlične rezultata.

Od izbijanja epidemije u Hrvatskoj manje od 20.000 ljudi ostao je bez posla, rekao je Plenković i ocijenio da je to “vrlo malo u usporedbi s brojkama s kojima su suočene druge zemlje, objavljeno je za vikend na portalu europske televizije Euronews.

“Naše mjere su bile brze, blagovremene i učinkovite i dosadašnji ekonomski rezultati su odlični”, rekao je hrvatski premijer.

“Ovim mjerama kanimo olakšati pritisak na naše gospodarstvo i procjenu da će naš BDP pasti za nekoliko postotaka”, rekao je.

“Europska unija trebala bi pomoći ne samo Hrvatskoj nego svim državama članicama u ovo vrijeme krize. Trebali bismo pokazati da zajednički europski pristup može dati rezultate kada je to potrebno”, rekao je premijer.

Predstavio je tri faze kojima Hrvatska već od ovog ponedjeljka popušta mjere ograničenja donesenih radi suzbijanja epidemije, a sljedeće će biti 4. odnosno 11. svibnja.

Euronews prenosi i ocjenu ravnateljice Ekonomskog instituta iz Zagreba Maruške Vizek da su gospodarske mjere koje je vlada donijela “dovoljne” za prevladavanje krize, ali da je njihov učinak kratkoročan. 

Međunarodni monetarni fond procijenio je da će BDP u Hrvatskoj pasti za 9 posto.

Vladine mjere za obuzdavanje ekonomske krize “znatne” su, ali njihova korist bit će kratka – “dva ili tri mjeseca”, ocijenila je Vizek. 

Kazala je da se vlada do sada zaduživala samo iz domaćih izvora, posuđivala je i od svojih komercijalnih banaka, no pitanje je može li Hrvatska prevladati dugoročnu krizu bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i euroobveznica (Euro Bonds).

Euronews nabraja oblike pomoći koje je donijela hrvatska vlada, među ostalim da će osigurati plaću i doprinose na taj iznos za radna mjesta ugrožena koronakrizom te da će većina poduzeća na čije je poslovanje kriza utjecala biti u iduća tri mjeseca oslobođena plaćanja poreznih obveza.

Osim toga, Hrvatska narodna banka je po preporuci EBA-e (Euro Banking Association) dopustila mogućnost da se odgodi obveza plaćanja ili na drugi način restrukturiraju kreditne obveze, piše Euronews.

Turistički sektor razmatra mogućnost realizacije tzv. “turističkog mosta” za dolazak turista, piše nadalje portal i spominje inicijativu stvaranja zračnih ili cestovnih koridora kojima bi Česi dolazili na ljetovanje u Hrvatsku.. 

Napominje da hrvatski turistički sektor čini 20 posto udjela u BDP-u i posebno je teško pogođen pandemijom.

Citira ministra turizma Garija Cappellija koji je rekao da se o takvom projektu “već razgovara s Češkom Republikom” i koji je rekao “Ovisni smo o stranim turistima” koji čine 90 posto prihoda u tom sektoru”.

Lifestyle

Otvoren Macolin zoološki vrt

Published

on

Željko Orešković Macola, ovako je sve počelo .../Izvor: Nacionalno/D.Prša

Prava hajka podignula se protiv poznatog hrvatskog ugostitelja Željka Oreškovića MACOLE, kako od Prijatelja životinja, hrvatskih eurozastupnika, tako i pojedinaca a kako bi zabranili da Macola drži životinje.

Ipak, danas je u Korenici svečano otvoren Zoološki vrt poznatog poduzetnika i ugostitelja Željka Oreškovića Macole koji na svojem imanju drži dva autohtona smeđa medvjeda.

Screenshot RTL

Unatoč protivljenju Prijatelja životinja i hrvatskih eurozastupnika koji su tražili da mu se medvjedi oduzmu, Macola je zatražio uvjete za zoološki vrt, sve ih redom ispunio i dobio dozvolu.

Njegovi medvjedi Brundo i Mrki postali su legalni u veljači. Tvrdi da ih je spasio kao bebe i othranio te da imaju kod njega sve potrebne uvjete, uključujući i podzemna skloništa s igračkama.

Željko Orešković Macola ne krije radost i ponosno dodaje da medvjedi sada imaju i hrvatske dokumente, osobne i domovnice …

Screenshot RT

“Imaju osobne iskaznice i domovnice. Sad su legalni državljani države Hrvatske”, rekao je Željko Orešković Macola.

Dug je bio put do odobrenja, a osvrnuo se i na uvjete nastambe za medvjede.

“Mi smo medvjede spasili iz šume i ovdje su othranjeni. Uvjetno sam rekao da ćemo napraviti uvjete koji su potrebni, a napravili smo i više nego što treba i medvjedi sad tu uživaju”, poručio je Željko Orešković Macola, prenosi RTL.

Nacionalno/RTL


Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro: Neće biti ministarstva sreće, bit će puno manje ministarstava, i puno manje manje prigoda za uhljebe

Published

on

Nakon što je članica Domovinskog pokreta Anita Freiman u intervjuu Večernjem listu govorila i o dijelu programa stranke koji je posvećen kvaliteti života, a u sklopu kojeg se s ciljem poboljšanja predlaže i “osnivanje određenog državnog tijela”, navodeći i primjer Ministarstva sreće koje postoji u Butanu – reagirao je i sam Miroslav Škoro, ovaj put iz srca 10. izborne jedinice od koje – kaže – puno očekuje. Zaključio je kako u Hrvatskoj ipak neće biti Ministarstva sreće.

“Mi jesmo za sreću definitivno ali znamo kako ćemo Hrvate učiniti vrlo sretnima da ukinemo dobar dio ministarstava i reduciramo državnu upravu. Neće biti ministarstva sreće, međutim bit će puno manje ministarstava, i puno manje manje prigoda za uhljebe kad mi dođemo u poziciju odlučivati o tome”, kazao je Škoro za RTL.

Pravu inventuru možemo napraviti kad dođemo u poziciju, ono što je bitno je da ćemo pokušati dislocirati određena ministarstva, ministarstva turizma iz Zagreba, prema Splitu ili Istri, otvorimo urede, ministarstvo poljoprivrede bi trebalo biti u Osijeku.

Koji je vaš plan za 10. izbornu jedinicu?

Puno očekujem od ove izborne jedinice jer je najteže biti prorok u vlastitoj kući, a ovo je vlastita kuća moje majke i oca, djedova, došli iz Imotske krajine. Ako ne ostvarimo dobar rezultat, ispalo bi da ja radim nešto loše. Siguran sam da ćemo napraviti puno bolji rezultat nego što mnogi očekuju ako ne i najbolji.

To znači da ćete preuzeti HDZ-ovu utvrdu?

Mislim da će izbori pokazati da ništa više nije utvrda niti HDZ-a ni SDP-a, nego da narod preuzima vlast u svoje ruke.

Ucitavanje vijesti

EU

Pavić: Hrvatska iz EU fonda solidarnosti očekuje 500 milijuna eura

Published

on

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić poručio je da Hrvatska iz Fonda solidarnosti EU očekuje više od 500 milijuna, od čega je 100 milijuna eura avansa kroz ljeto, a novac će se utrošiti za pomoć građanima, obnovu škola i bolnica te saniranje objekata kulturne baštine.

Ministar Pavić se u subotu osvrnuo na navode iz stranke Glas da je ostalo još samo osam dana za prijavu za obnovu Zagreba iz Fonda solidarnosti EU, upitavši pritom zašto Vlada Andreja Plenkovića to nije napravila ni nakon 77 dana od razornog potresa.

Naglasio je kako će Vlada u roku predati zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti EU i da su u dnevnom kontakti s EK. 
“S obzirom na razmjere štete u Zagrebu i činjenicu da je oštećeno više od 20.000 zgrada, jasno je da je taj posao tražio određeno vrijeme. Očekujemo više od 500 milijuna EUR isplata iz Fonda od čega 100 milijuna avansa kroz ljeto”, izjavio je Pavić za Hinu.
Naglasio je da će se iz EU fonda financirati obnove škola i bolnica te osnovne infrastrukture, najam zamjenskih stanova za stanovnike pogođenim potresom, troškove rašćičavanja centra grada i područja pogođenih potresom te osnovnog saniranja objekata kulturne baštine.
Ministar Pavić je poručio kako bi predstavnici GLAS-a trebali znati da je preduvjet za predaju zahtjeva precizna procjena štete.

Naglašava da se na tome počelo raditi nekoliko dana nakon potresa, a u proces pripreme su bili uključeni svi resori, Grad Zagreb i pogođene Županije, a stručnu verifikaciju osigurali su konzultanti Svjetske banke.

Nemoralno i neetično koristiti tešku situaciju građana nakon potresa 

Ministar Pavić dodaje kako je nemoralno i neetično koristiti tešku situaciju u kojoj su se našli sugrađani nakon potresa za skupljanje političkih bodova. 
“Vlada je rebalansom osigurala sredstva za hitne sanacije, za smještaj onih građana koji se ne mogu vratiti u svoje kuće i stanove, pripremila dokumentaciju za Fond solidarnosti EU i za zajam Svjetske banke što je verificirano na sjednici Vlade prošli četvrtak”, ističe Pavić. 
Ponovio je da su svi članovi Vlade donirali  svoju plaću za ožujak u Fond za obnovu od potresa, a isto je učinio i HDZ uplativši i 1,1 milijuna kuna za akciju “Zajedno za Zagreb”. 
Pozvao je i ostale dužnosnike hrvatskih političkih stranaka da umjesto neprimjerenog politiziranja i zloupotrebljavanja ljudske patnje, naprave takvu gestu i solidariziraju se sa sugrađanima u potrebi.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije