Plenković: ‘Volio bih da smo izbjegli tri kolone u Jasenovcu’

FaH

Nakon medijskih napisa o premijerovim navodnim planovima za rekonstrukciju Vlade, progovorio je i on sam. Bio je vrlo jasan.

Razmišljate li o rekonstrukciji vlade?

Ne. Sada ne.

Podsjetimo, Jutarnji list piše da se o preslagivanju Vlade vrlo se intenzivno razgovara u vrhu HDZ-a i priprema se model prema kojem bi Vlada, umjesto sadašnjih dvadeset, u iduću godinu ušla s četrnaest ministarstava. Još se razrađuje novi ustroj, no prema riječima sugovornika Jutarnjeg, Vlada bi nakon rekonstrukcije po svojoj strukturi u najvećoj mjeri podsjećala na onu iz premijerskog mandata Jadranke Kosor, kad je bilo petnaest ministarstava.

Kako komentirate nove kritike predsjednice?

Smatram da su njene sugestije i incijative na sve na što možemo djelovati konstruktivno dobrodošle. Dogovorili smo susret u petak, Vlada će predložiti imenovanje 30 veleposlanika. Surađujemo u svim aspektima koji su na dnevnom redu. Što se tiče demografske revitalizacije, Vlada je poduzela puno. Tu radi cijeli niz resora koji nastoje stvoriti preduvjete za demografski oporavak. Potrebni su zajednički sustavni napori.

Osjećate li da vas predsjednica kritizira?

Možete me cimati koliko hoćete, ne?

Je li izvanredno stanje?

Odlično je da se predsjednica bavi temama koje su bitne za hrvatsko društvo. Zajednički možemo puno toga ostvariti.

Što očekuje od novog državnog odjvetnika?

Puno je komentara i spekulacija, čak i to da sam ja kao premijer ucijenjen. Ja ne mogu biti ucijenjen aspolutno ničim. Mogu jačati učinkovitost, nepristranost i neovisnost pravosudnih institucija. DORH je jedna od njih. Predložili smo Dražena Jelenića koji je 95 posto karijere proveo u DORH-u, ima sve kvalifikacije, kompetentan je pravnik…

Hoćete li ići na komemoraciju u Jasenovac?

Hoću.

Mogu li se izbjeći tri kolone u Jasenovcu?

Volio bih da smo ih izbjegli. Vlada je napravila puno na smanjivanju tenzija i podjela u društvu, država respektira žrtve ustaškog logora u Jasenovcu. I ove godine to ćemo napraviti kao i lani. Na drugim akterima je da vide žele li pokazati signal jedinstva u iskazivanju pijeteta i poštovanja prema žrtvama, ne na Vladi. Vlada ima čvrst stav i vodi dijelog.

Vlada radi na tome da promijeni društvenu atmosferu. To je bila uloga i vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava… Oni koji su pažljivo čitali mogli su vidjeti napor da se pošalje poruka o njegovanju kulture sjećanja. Različite udruge trebaju same donijeti svoje odluke i živjeti s tim odlukama.