Plenković: Vlada kroz konkretne projekte radi na ravnomjernom regionalnom razvoju

Premijer Plenković obišao novi putnički terminal u luci Gaženica

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, tijekom boravka u Zadarskoj županiji, poručio da je cilj njegove Vlade i HDZ-a jačanje ravnomjernog regionalnog razvoja, smanjenje nejednakosti među regijama te podrška razvojnih projekata što se, istaknuo je, vidi kroz politiku funkcionalne i fiskalne decentralizacije i konkretnih projekata.

Premijer je u Zadru, nakon obilaska nove zgrade putničkog terminala u luci Gaženica, rekao kako nije stekao dojam da se u Ličko-senjskoj županiji, gdje se u nedjelju održavaju izbori za županijsku skupštinu, provodi prljava kampanja te dodao kako, kad je riječ o HDZ-u i Vladi, žele što više raditi za tu županiju.

“Nama je važno da ta županija razvija, kroz prirodnu baštinu koju ima, gospodarske potencijale, da država – kao što radi sa svim krajevima Hrvatske – jača to partnerstvo i dijalog koji je vidljiv u našoj politici funkcionalne i fiskalne decentralizacije i konkretnih projekata. To je bit politike i Vlade i HDZ-a”, rekao je.

Plenković naglašava da se upravo njegova Vlada otvorila prema županijama, gradovima i općinama te razumije prioritete svakog dijela Hrvatske.

“Bez obzira gdje je na lokalnoj razini ova ili ona politička opcija na vlasti, pomažemo, jačamo ravnomjerni regionalni razvoj, smanjujemo nejednakosti, podržavamo razvojne projekte. To radimo danas, radit ćemo sutra, prekosutra, dok god imamo povjerenje hrvatskih birača”, poručio je i naglasio da se rezultati takvog rada već vide.

Kao primjere u Zadarskoj županiji naveo je danas potpisan ugovor za projekt rekonstrukcije i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca vrijedan dva milijuna kuna kao i potpisan tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar koji je, istaknuo je, još jedan primjer sinergije i potpore državne vlasti cijeloj županiji jer će se proširenjem piste omogućiti još veći promet u toj zračnoj luci.

U sklopu boravka premijera i članova Vlade u Zadarskoj-županiji, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar obrane Damir Krstičević potpisali su sa Zračnom lukom Zadar tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina te zračne luke vrijedan ukupno oko 500 milijuna kuna. Projekt obuhvaća rekonstrukciju postojeće uzletno-sletne staze, dogradnju staze od 700 metara i rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala.

Premijer je istaknuo i brojke o da je kroz zračnu luku prošle godine prošlo 700 tisuća putnika i 456 tisuća vozila te naveo kako su procjene da će se te brojke ove godine još povećati i ustvrdio kako sve to govori “o jednom vrlo dinamičnom razvojnom, gospodarskom, prometnom, integriranom pristupu u Zadarskoj županiji”.

“A Vlada će, s aspekta svih ministarstava, nastojati podržavati taj projekt, učiniti sve da upravo s ovakvim primjerom modernog putničkog terminala koji je po svim međunarodnim standardima omogućimo svima koji borave u župani još kvalitetniji, ugodniji, brži i učinkovitiji boravak u Hrvatskoj”, poručio je.

Naglasio je i da je kroz partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave i izmjene zakona o njihovom financiranju omogućen rast raspoloživih sredstava za razvojne projekte te je tako samo Zadarska županija dobila na raspolaganje dodatnih gotovo 13 milijuna kuna.

Župan Zadarske županije Božidar Longin, uz zahvalu Vladi na potpori, istaknuo je da je ta županija bila razorena i većim dijelom okupirana u Domovinskome ratu, a da je danas moderna regija, gospodarski razvojna, u koju dolaze investitori.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je da grad ima kontinuitet vlasti te da u zadnje tri godine njegovo gospodarstvo raste. „Nikada veći broj zaposlenih u gradu Zadru”, dodao je.