Plenković: vjerujem da će Slovenija razlikovati hrvatske županije po broju zaraženih

Bled, 31.8.2020 - Bledski strateški forum, najvažniji vanjskopolitički događaj u Sloveniji, u ponedjeljak je na panelu na temu „Europa nakon brexita i covida-19” ugostio premijere Slovenije, Hrvatske, Italije, Poljske, Češke i Bugarske, predsjednika Srbije i direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Na slici hrvatski premijer Andrej Plenković. foto HINA/ STA/ Nebojsa Tejic/ ua

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon susreta sa slovenskim premijerom Janezom Janšom rekao kako vjeruje da će Slovenija razlikovati hrvatske županije po broju zaraženih.

„Vjerujem da će zajedno s nadležnim tijelima i oni pristupiti na način da se radi diferencijacija po broju zaraženih po županijama”, rekao je Plenković nakon susreta s Janšom na marginama 15. Bledskog strateškog foruma.

Istaknuo je da Slovenija „jako dobro poznaje” i dnevno prati situaciju oko koronavirusa u Hrvatskoj, pa time i činjenicu da županije poput Istarske, Primorsko-goranske ili Ličko-senjske imaju relativno mali broj zaraženih, čak i nakon što se ukupan broj na državnoj razini povećao.

„Ja vjerujem da bi tu moglo biti sluha da se napravi ta distinkcija”, kazao je Plenković.

Slovenija je Hrvatsku na crvenu listu stavila sredinom kolovoza i time uvela obaveznu karantenu za sve koji dolaze s hrvatskog na slovenski teritorij.

Plenković se na Bledu bilateralno susreo i s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske koja od utorka zatvara svoje granice za sve strance. Mađari koji se vraćaju u domovinu morat će provesti dva tjedna u izolaciji i imati dva negativna testa na covid-19.

Osnovni razlog mađarske mjere, kao i onih u Sloveniji i Austriji, je školska godina koja u tim državama počinje tjedan dana ranije nego u Hrvatskoj, naglasio je Plenković.

„Na neki način to je i očekivano. Mi smo uspjeli njihove mjere povući što je više moguće prema kraju kolovoza da hrvatska turistička sezona bude što bolja”, dodao je hrvatski premijer i zaključio kako nijedna država ne želi predugo imati takve mjere na snazi.