Plenković nakon Predsjedništva HDZ-a: Više je scenarija za ploču u Jasenovcu

Nakon Predsjedništva i Nacionalnog vijeća predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je da nijedan partner iz parlamentarne većine ne postavlja ultimatume vezano za ploču HOS-a u Jasenovcu.

Održali smo sjednicu Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća, prvu nakon ljetne stanke, uobičajeno, prvog ponedjeljka u mjesecu. Raspravili smo sva aktualna politička pitanja, rezimirali zbivanja u političkom i drugim aspektima tijekom ljetnim mjesecima.  Najavili skori početak zajedanja Sabora, daljnje aktivnosti Vlade i sve izazove s kojima se Vlada susreće. Očekuje angažiran rad naših zastupnika i naših organizacija na županijskoj razini, osobito nakon lokalnih izbora gdje su brojnim hrvatskim općinama, gradovima i županijama dužnosnici HDZ-a preuzeli dužnost za vođenje lokalne i područne samouprave, izjavio je Plenković.

O ploči HOS-a u Jasenovcu 

Nema nikakvih ultimativnih traženja od bilo kojeg partnera unutar parlamentarne većine. Riječ je o političkim razgovorima gdje ćemo podijeliti to pitanje na dvije faze. Jedno je konkretno rješavanje ploče koja je postavljena za 11 hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a koji su svoj život dali za Hrvatsku, kojima iskazujemo naše najveće poštovanje i pijetet. Međutim, kontekst da je na ploči i grb udruge HOS-a grada Zagreba koji u sebi sadrži i riječi ‘Za dom spremni’ po našem mišljenju kada se kontekstualizira s ustaškim logorom u Jasenovcu nije primjereno da bude tamo. Ono što smo dogovorili na političkoj razini i ranije u okviru HDZ-a, a to je ono da se u slljedećih nekoliko dana iznađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo udrugama koje su postavile ploču, i onima kojima žele da takvog natpisa u Jasenovcu ne bude, objasnio je premijer.

Postoji više scenarija. U ovom trenutku radimo na rješenju koje bi bilo puno uvažavanje i žrtva i njihovih obitelji, ali i šireg konteksta Jasenovca, dodao je.

Premijer Plenković je odgovorio i na pitanje oko današnje izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja je, podsjetimo, rekla da su brojke o padu nezaposlenosti krive brojke. One su rezultat odlaska ljudi iz ruralnih krajeva u urbane centre ili u neku drugu državu.

Također je odgovorio i na pitanje oko note Srbije u vezi paljenja tjednika Novosti, kao i  o susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.