Plenković: Vidio sam snimku, istraga može potrajati još nekoliko tjedana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Grčkoj gdje se sastao s predsjednikom Vlade Grčke Kyriakosom Mitsotakisom, prenosi N1.

Govoreći nakon sastanka Andrej Plenković je naglasio:

“U neformalnom ozračju smo zajednički razmotrili perspektive o proširenju EU-a i sigurnosnom stanju u Ukrajini. Glavna tema današnjeg sastanka s grčkim premijerom bili su naši bilateralni odnosi, imamo izvrsne i prijateljske odnose s Grčkom na kojima smo obojica radili. Zbog velikih požara u Grčkoj molio je dodatnu pomoć Hrvatske s kanaderom i Vlada će danas o tome raspraviti i donijet ćemo odluku da se uputi još jednom jedan kanader u Grčku.”

“Spremni smo nadzirati naše državljane ako se postupak prebaci u Hrvatsku”

Prokomentirao je situaciju s hrvatskim državljanima koji su u pritvoru u Grčkoj:

“Druga tema bila je situacija s hrvatskim državljanima u pritvoru u grčkim zatvorima nakon nereda i sukoba uoči odgođene utakmice AEK-a i Dinama. Naša je pozicija jasna. Prvo, snažno smo osudili nasilje i huliganizam, izrazili žaljenje zbog gubitka života, protivimo se navijačkom nasilju i što ovakvi organizirani događaji sa sobom nose šteteći i sportu, i klubu, i Hrvatskoj u grčkoj javnosti. Istovremeno smo kao za sve hrvatske državljane u problemima diljem svijeta iskazali interes za njihovu situaciju pa smo još jednom tražili od Grčke i grčkih vlasti sigurnost hrvatskih državljana. Uhićeno ih je 102 i predsjednik Vlade je naglasio da može jamčiti njihovu sigurnost. Tražili smo da imaju pravedno i brzo suđenje. Treće, rekli smo ako u kvalifikaciji djela koja im se stavlja na teret, bude onih koji nisu obuhvaćeni kaznenom nego prekršajnom odgovornošću, da se po mogućnosti donese odluka o trenutnom progonu iz zemlje i povratak u Hrvatsku. Hrvatska je spremna provoditi mjere nadzora i opreza ako bi neki državljani bili upućeni u svoju zemlju i tako bismo provodili nadzor nad tim državljanima dok traje postupak u Grčkoj. Spremni smo ako grčke vlasti odluče ustupiti hrvatskom pravosuđu predmet ili bar dio predmeta. To moraju odlučiti grčke pravosudne vlasti. Tijekom popodneva ministri Grlić Rdman i Malenica imat će sastanke sa svojim kolegama te će posjetiti neke od hrvatskih državljana u dva zatvora.”

“Traži se nečija odgovornost”

Rekao je da grčki premijer nije mogao znati koliko će još trajati istraga ni koji su zasad rezultati: “Ne znam konačne rezultate istrage, ali grčka policija će uzeti sve elemente u obzir i utvrditi okolnosti kako je došlo do pogibije grčkog državljana. Je li došlo do toga zbog napada drugih osoba, što očito je, ja iz svoje pozicije ne mogu znati. Istraga još traje, policija provodi temeljitu istragu. Rekli su da istraga može trajati još nekoliko tjedana.” Dodao je da je vidio posljednju snimku, ali da ne može prejudicirati niti nekoga osloboditi krivnje.

Naglasio je da su imali su više takvih situacija, postrožili kazneni zakon, a “ozračje je sad takvo da se traži nečija odgovonost. Jedno je ozračje, a drugo su dokazi”, rekao je Plenković.

“Ne sjećam se da nam je ikad bilo toliko državljana pritvoreno u nekoj državi”, naglasio je.