Plenković: Većina mudrih i odgovornih poklonit će povjerenje pouzdanijima

Premijer Andrej Plenković komentirao je u utorak prosvjed “Festival slobode” rekavši da živimo u slobodnom društvu gdje svatko ima pravo na svoje mišljenje, no na kraju će “većina mudrih i odgovornih ljudi pokloniti povjerenje onome za koga misli da je pouzdaniji.

“Taj prosvjed je dio šireg aktivizma koji se zbiva na globalnoj i europskoj razini. Zagreb je bio na kalendaru uz brojne druge gradove u kojima su se prosvjedi zbivali. Svatko tko je to pratio malo, a ja sam to pratio malo i gledao, može donositi svoje zaključke”, izjavio je Plenković novinarima na marginama Konvencije hrvatskih izvoznika.

Istaknuo je da živimo u slobodnom društvu, u kojem svatko može izraziti svoje mišljenje, ali će na kraju velika većina “obrazovanih, informiranih, mudrih i odgovornih ljudi pokloniti povjerenje onome za koga misli da je pouzdaniji”.

Upitan zašto nakon USKOK-ovog proširenja istrage protiv Josipe Rimac nije smijenio državne tajnike u Ministarstvu branitelja i pomoćnika u Ministarstvu financija, odgovorio je da će to pitanje riješiti “kada cijeli taj raster završi”, što bi trebalo biti uskoro.

Plenković je ustvrdio i da je vijest o novom zaposlenju bivšeg potpredsjednika Hrvatskog sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića doznao iz medija. Prema pisanju tjednika Nacional, Brkić se zaposlio u tvrtki Powerplay Advisory, čiji je vlasnik Višeslav Vukojević, sin nekadašnjeg ustavnog suca Vice Vukojevića.

“Čitam novine, vi svi znate da ja u 6 ujutro pročitam press cut”, kazao je i dodao kako se s Brkićem nije čuo, a na upit je li njegov donedavni zamjenik i dalje član HDZ-a, Plenković je odvratio kako ne vidi zašto ne bi bio.

“Jedino ako je sam istupio. Mi nikoga ne izbacujemo, ako baš netko nije jako čudan”, poručio je.

Upitan je li točno da je HDZ-ovac Davor Ivo Stier kandidat za veleposlanika Hrvatske u Vatikanu, Plenković je rekao da su razgovori o cijelom paketu veleposlanika uskoro na dnevnom redu, a Stier je “iskusan čovjek u diplomaciji i politici”.