Plenković: Unisona potpora smjeru stranke i Vlade, moramo vidjeti što možemo bolje

FaH

Županijske organizacije HDZ-a napravit će svoje političke analize rezultata predsjedničkih izbora i razloga poraza Grabar-Kitarović, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković nakon višesatnog sastanka stranačkog vrha, dodavši da su sudionici dali unisonu potporu političkom smjeru stranke i politici Vlade.

No, moramo vidjeti što možemo bolje, kazao je Plenković. Na novinarsko pitanje rekao je i da se ne osjeća osobno odgovoran za poraz njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a raspravljalo je večeras u Središnjici stranke o političkoj analizi, osobito 2. kruga predsjedničkih izbora. Dogovoreno je da će županijske organizacije stranke sljedećih nekoliko dana napraviti svoju političku analizu, vidjeti gdje su razlike u brojevima u odnosu na potporu iz 2014. odnosno 2015. godine, s posebnim naglaskom na urbane sredine. Također, na sjednici se vodila rasprava o kapitalnom pitanju, a to je politički smjer HDZ-a i njegovog pozicioniranja, naglasio je Plenković.

“Nakon vrlo otvorene rasprave dobili smo unisonu potporu svih da je smjer stranke koju vodimo, politika koju vodi vlada i sve za što se zalažemo na tragu onoga što su temeljne vrijednosti HDZ-a, bilo da je riječ o političkim pitanjima, ekonomskim, socijalnim, vanjsko-političkim temama”, rekao je Plenković.

“Sve odabire koje smo napravili smo u skladu s našim programom i vrijednostima, a u danima koji će slijediti bit će još sastanaka i vidjeti koje poteze napraviti nakon ovih izbora kako bismo se se kvalitetno pripremili za buduće izborne izazove koji dolaze u 2020.”, dodao je.

Plenković smatra kako su potrebne dodatne analize i promišljanja “jer se očito neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju”, a HDZ, kao jaka stranka na to mora pronaći odgovor.

“Moramo vidjeti što možemo učiniti boljim u smislu onoga što radimo, kako privući birače koji možda trenutno ne izlaze na izbore, kako vrati povjerenje birača koji su prije podržavali HDZ, a danas možda imaju neku rezervu. Na tom tragu ćemo zajednički tražiti rješenja”, istaknuo je.

Smatra da je došlo do velike mobilizacije birača lijevog spektra, kaže i da u županijama koje favoriziraju HDZ ni demografska situacija njima ne ide u prilog. Na pitanje o mogućem raspuštanju stranačkih organizacija odgovorio je da će razmotriti koje poteze dalje napraviti.

Ostavio je mogućnost raspuštanja nekih županijskih organizacija HDZ-a na stolu.

Nastavio je da je bila otvorena i sadržajna rasprava, a na pitanje je li podrška Milana Bandića bila kobna za grad Zagreb kaže da su sve aspekte raspravljali.

Ne osjeća se odgovoran za poraz Kolinde Grabar-Kitarović jer kaže da je od prvog trenutka dao potporu predsjednici.