Plenković: Uloga medija presudna za demokraciju suvremenog svijeta

Hina

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Banskim dvorima organizirao božićni domjenak za izvjestitelje s Vladinih sjednica te glavne urednike medija, gdje je istaknuo važnost slobode govora, a ulogu medija označio kao presudnu za demokraciju suvremenog svijeta.

“Siguran sam da će hrvatska javnost i dalje biti kvalitetno informirana o svemu što radimo, prije svega zahvaljujući vama, vašim izvješćima, komentarima, stavovima, kritikama, pokudama. Sve je to dobro i dio demokracije”, poručio je Plenković u ime cijele Vlade.

Uz čestitku i želju za kvalitetnom suradnjom i u idućoj godini, premijer se osvrnuo i na nedavne prijetnje novinarima, medijima i slobodi govora, podsjetivši kako je to snažno osudio na sjednici Vlade.

“Dijelimo čvrsto taj stav, smatramo da je uloga medija presudna za demokraciju suvremenoga svijeta. Danas bez slobode riječi, bez mogućnosti da se kaže svoj stav ne mogu zamisliti slobodnu Hrvatsku. I zato je vaša uloga izrazito važna. Mi ćemo s aspekta Vlade i svih institucija učiniti sve da vaš rad i uloga u društvu ima odgovarajuće mjesto koje se poštuje, cijeni i njeguje”, poručio je premijer.

Osvrnuvši sa na rad Vlade u protekloj godini, ocijenio je kako su napravljeni veliki iskoraci u svim područjima, stabilnosti institucija, pravnoj sigurnosti, gospodarskom rastu, društvenoj solidarnosti. “Istodobno, suočeni smo s brojnim pitanjima koja su svojevrsno naslijeđe hrvatske političke i gospodarske tranzicije. Nastojimo ta pitanja riješiti na najbolji mogući način i dobrobit hrvatskih ljudi”, dodao je Plenković.

U ime novinara koji prate rad Vlade, uspješnu iduću godinu Vladi je zaželio novinar “Slobodne Dalmacije” Frenki Laušić, koji je premijeru poručio kako se u komunikaciji s medijima koristi “taktikom iscrpljivanja, pomalo dosađivanja”, kojom “ubije volju za pitanjima”, kao i da kod osjetljivih tema ponekad koristi “osobni konflikt s novinarima”.

“Nitko vas tu osobno ne napada, mi preispitujemo određene teme”, kazao je Laušić i naglasio kako novinari sve što rade, rade kako bi pomogli. “Vaš uspjeh je uspjeh cijele Hrvatske, svih nas, i volio bih da uspijete u svim procesima koje ste zacrtali”, kazao je.

Laušić se duhovito osvrnuo na u javnosti učestalo korištenu sintagmu “hibridno djelovanje”, kazavši kako se nada da njegov govor neće biti shvaćen “kao oblik hibridnog medijskog rata”, na što je premijer u šali uzvratio – “To ćemo još vidjeti”. (Hina)