Plenković: Uloga dr. Tuđmana u stvaranju hrvatske države ostaje trajna vrijednost

Zagreb, 14.05.2020. - U povodu 98. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno predsjednikom HDZ-a i Vlade RH Andrejem Plenkovićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeću ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika. Na fotografiji Andrej Plenković, Miroslav Tuđman, predsjednik sabora RH Gordan Jandroković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u četvrtak, u povodu 98. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a dr. Franje Tuđmana, kako njegova uloga u stvaranju neovisne Hrvatske ostaje trajna vrijednost.

„Još jednom smo došli iskazati poštovanje prema dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku RH i utemeljitelju HDZ-a, političaru, povjesničaru i državniku koji je predvodio Hrvatsku na njenu putu u samostalnost i neovisnost”, rekao je Plenković nakon što je položio vijenac i zapalio svijeću ispred Tuđmanove rodne kuće.

Plenković je naglasio važnost prvog hrvatskog predsjednika u razvoju demokracije te ostvarivanju višestoljetnog sna hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

„U tom pogledu kako vrijeme odmiče u najširoj javnosti ostaje zaista trajna vrijednost. Tih ćemo se prekretničkih godina – a to su 90-te, uvijek sjećati kao generacija koja je imala privilegiju doživjeti slobodnu i samostalnu Hrvatsku”, istaknuo je.

Uz Plenkovića, u izaslanstvu HDZ-a bili su i glavni tajnik stranke te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, zamjenik predsjednika stranke Tomo Medved, međunarodni tajnik Davor Božinović, ministar gospodarstva Darko Horvat, jedan od osnivača stranke Vladimir Šeks, te sin prvog hrvatskog predsjednika i saborski zastupnik Miroslav Tuđman.

M. Tuđman: Imali smo dosta otklona i lutanja od Tuđmanove političke doktrine

Miroslav Tuđman, upitan bi li njegov otac bio zadovoljan današnjom Hrvatskom, rekao je da je Tuđman kao državnik radio svoju filozofiju i političku doktrinu na svojim povijesnim spoznajama kako se svijet stalno integrira, a nacionalno individualizira. “Na toj osnovi je i Hrvatska došla do svoje neovisnosti i samostalnosti s drugih 15-tak država koje su nastale 1991. i 1992. godine u Europi”, poručio je.

Drži kako je to ono što se prvom hrvatskom predsjedniku treba pripisati kao jednom od ključnih ljudi u tom periodu za stvaranje hrvatske države. No, kazao je Tuđman, ono što se događalo iza 1999. godine je rezultat raznih politika koje su slijedile u dobrom dijelu u otklonu od Tuđmanove osnovne politike i političke doktrine.

„Tu smo imali dosta otklona i lutanja. Dio tih političkih posljedica, plus gospodarskih kriza od 2008. godine, imale su jedan negativni trend s kojim teško možemo biti zadovoljni”, ustvrdio je Tuđman.

Nešto prije dolaska HDZ-ovog izaslanstva svijeću je zapalio i Ivan Jarnjak, bivši Tuđmanov ministar unutarnjih poslova.

Župan Kolar: Lampuš za našeg Zagorca

Vijenac ispred rodne kuće dr. Tuđmana položila je i delegacija Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom.

Kolar je kazao kako svake godine na dan rođenja prvog hrvatskog predsjednika dođu u Veliko Trgovišće, polože vijenac i upale ‘lampuš’. “Lampuš za našeg Zagorca – prvog hrvatskog predsjednika čija je uloga u stvaranju hrvatske države velika i neosporna”, istaknuo je tom prigodom Kolar.

Dodao je i kako je ona ostvarena u vrlo teškim političkim i povijesnim okolnostima. „Zahvaljujući njemu i hrvatskim braniteljima imamo demokratsku i samostalnu državu”, rekao je Kolar.

Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću, a umro 10. prosinca 1999. u Zagrebu.