Plenković: U Vukovaru i potpredsjednik Milošević, to je važna poruka počasti žrtvama

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je potvrdio da će u srijedu u Koloni sjećanja u Vukovaru biti i potpredsjednik Vlade Boris Milošević iz SDSS-a, što smatra važnom porukom počasti žrtvama Domovinskog rata te na tragu vladine politike pomirbe i gledanja u budućnost.

U izjavi  nakon obilaska izložbe o EU fondovima premijer je potvrdio da će na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Vukovaru u Koloni sjećanja biti on te potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević kao i, “po logici slavonske  pripadnosti”, ministrica Nataša Tramišak te ministri Mario Banožić i Josip Aladrović.

U Škrabrnju će ići ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica Marija Vučković te ministar Ivan Malenica.

Dolazak potpredsjednika Vlade Miloševića u Kolonu sjećanja premijer vidi kao izrazio važnu poruku – poruku počasti žrtvama Vukovara, žrtvama Domovinskog rata.

“Mislim da je to na tragu naše politike – politike pomirbe, gledanja u budućnost, suživota”, rekao je Plenković.

Podjetio je i na dolazak Miloševića u Knin na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i odlazak potpredsjednika Vlade Medveda u Grobore te svoj odlazak u Varivode.

Rekao je da su dolaskom predstavnika SDSS-a, potpredsjednika Vlade Miloševića u Vukovar zaokružene “geste koje su važne, vrijedne, bitne, za Hrvatsku u četvrtom desetljeću njene demokracije – poštivanja vrijednosti Domovinskoga rata, prisjećanja žrtve hrvatskih branitelja, osobito onih koji su dali svoj život u Vukovaru, Škabrnji i drugim dijelovima Hrvatske.

Upitan o eventualnom dolasku Milorada Pupovca u Vukovar, Plenković je rekao da Pupovac, zajedno s drugim predstavnicima SDSS-a, uobičajeno dolazi u Vukovar dan radnije, 17. studenoga. “A ja  predlažem da on ili predstavnici SDSS-a o tome sami kažu  kako će i kada tamo biti”, dodao je.

Na pitanje kakva je to poruka ako u Vukovar ne dođe predsjednik Republike, premijer je rekao da ne zna hoće li predsjednik Republike biti u Koloni sjećanja.

“Kada bude jasno  na koji način predsjednik kani ili ne kani doći u Vukovar, tada možemo o tome govoriti. Ne želim uopće o tome spekulirati”, dodao je.

S obzirom na epidemiju koronavirusa i mogućnost da se zbog velikog broja ljudi u Koloni sjećanja pogorša epidemiološka situacija, premijer je istaknuo da postoji zahtjev Stožera civilne zaštite da ne rade ugostiteljski objekti, “čime se sprječavaju  situacije u kojima može doći do širenja zaraze”. Dodao je da je Kolona sjećanja vani, na otvorenom, uz intenciju da se hoda u skupinama od po 25 ljudi.

“Ako se svi budu pridržavali razumnog razmaka mislim da ćemo napraviti sve što je potrebno da i ova Kolona sjećanja prođe na dostojanstven način, s pijetetom  prema žrtvama Vukovara i Škabrnje”, dodao je.

Upitan o presudi u slučaju Fimi medija Plenković je ponovio da je presuđena odgovornost pravne osobe, koja se izvlači iz krivnje pojedinaca, kao i da će stranka uložiti žalbu na presudu. Na primjedbu novinara da je presuđena odgovornost HDZ-a potvrdno je odgovorio te naglasio da nije riječ o sadašnjem HDZ-u.

“Da, ali ne ovog. Ovo je drukčiji HDZ”, rekao je Plenković.