Plenković u Saboru pozvao na solidarnost i jedinstvo nacije

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Premijer Andrej Plenković pozvao je u srijedu, iz Hrvatskog sabora kojem je predstavio paket mjera za pomoć gospodarstvu težak više od 30 milijardi kuna, na solidarnost i jedinstvo nacije u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Ovo je okolnost koja zahtjeva odgovornost i solidarnost, okolnost u kojoj je vrijeme za jedinstvo nacije”, rekao je premijer naglašavajući da ćemo rat s koronavirusom dobiti samo ako smo jedinstveni.

Ako nismo jedinstveni imat ćemo većih problema

 Ako ne budemo jedinstveni, imat ćemo većih problema i veću štetu, naglasio je Plenković.

Poručio je da od gospodarskih subjekata i poslodavaca očekuje da razumiju trenutak u kojem se zemlja nalazi i kao zajednički cilj prepoznaju očuvanje radnih mjesta.    

“Jedino ako smo svi kao društvo solidarni moći ćemo bolje prebroditi krizu, važno je da svi podjednako i solidarno snosimo dio tereta“, istaknuo je i zahvalio zastupnicima što su pristali da se Vladin paket pomoći gospodarstvu od 63 mjere kroz 19 zakona raspravi i izglasa u žurnoj proceduri.

Plenković je pritom opetovao svoju poruku da smo u ratu protiv korone, panike i društveno ekonomskih posljedica.

Paket pomoći vrijedan više od 30 milijardi kuna

Detaljno je predstavio mjere iz paketa pomoći vrijednog više od 30 milijardi kuna, naglašavajući da u “velikoj bitci za zdravlje” ne smijemo ostaviti po strani borbu za svako radno mjesto.

U paketu, precizirao je, mjere odgode poreza u razdoblju od tri mjeseca iznose do 12 milijardi, isplata neto plaće poslodavcima koji će zadržati radnike bit će oko 5 milijardi, moratorij na plaćanje rata kredita prema bankama i HBOR-u oko 17 milijardi, sektorske mjere oko milijardu kuna.

U ovom trenutku ne znamo koliki će biti iznos sredstva potrebnih za nove kredite, kazao je Plenković i stranke zastupljene u Saboru pozvao na što veći stupanj konsenzusa, obećavši im da će Vlada i dalje djelovati potpuno transparentno, informirati Sabor i javnost o realnosti razvoja novih okolnosti.

Ovaj je paket možda najkompletniji paket mjera koji se predstavlja u bilo kojoj članici Unije, naglasio je premijer.

Hrvatska, poručio je, svoju ulogu predsjedajuće Vijeća EU-a i zemlje koja je za sada reagirala dosta bolje i brže na krizu, kani nastaviti kroz cijelu krizu uz punu odgovornost i zaštitu nacionalnih interesa.

Hrvatska se dobro nosi s koronavirusom

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji se Hrvatska nosi s epidemijom koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo 200.000 ljudi, a umrlo ih je 8000.

“Hrvatska je ovu ugrozu prepoznala na vrijeme i spremno ju je dočekala”, naglasio je navodeći kako je Španjolska samo prije 17 dana imala 84 zaražene osobe, a danas ih ima 12.0000.

U Hrvatskoj je, na sreću, situacija još pod kontrolom, broj zaraženih je prilično umjeren, jutros ih je bilo 81, naveo je Plenković i naglasio kako se, da bi situaciju što više držali pod kontrolom, moraju uvesti drastičnije mjere.

Na preporuku epidemiologa i Kriznog stožera pripremili smo mjere kako bi što više ograničili okupljanja i društvene kontakte, rekao je premijer.

Europska solidarnost

Zastupnike je izvijestio da je u utorak popodne održano Europsko vijeće, na kojem se razgovaralo o mjerama protiv pandemije koronavirusa. Postoji europska solidarnost, poglavito s onima koji su pretrpjeli velike žrtve, rekao je premijer.

Prenio je i kako je u utorak razgovarao s povjerenikom za proračun Hahnom.

Komisija je Hrvatskoj omogućila korištenje likvidnih sredstava u iznosu od  174 milijuna eura, koji će se koristiti za brže ugovaranje projekata sufinanciranih iz europskih fondova, istaknuo je.

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je da su u ovom trenutku na prvom mjestu likvidnost i radna mjesta. 

Važno je da mjere zažive u što kraćem roku, a bit će sigurno potrebne i dodatne mjere. “Svjesni smo visoke dinamike krize i svih implikacija na gospodarstvo”, kazao je Marić.

U kreiranju mjera za spas gospodarstva Vlada je surađivala s Hrvatskom narodnom bankom, tako da postoji sinergija monetarne i fiskalne politike, kao i suradnja sa socijalnim partnerima.