Plenković u Rimu, papu Franju pozvat će u Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković najavio je da će pri posjetu Vatikanu papu Franju pozvati u Hrvatsku. S Papom namjerava razgovarati o završetku postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca te jačanju odnosa Svete Stolice i Hrvatske.

Posjet Vatikanu premijer Andrej Plenković počeo je večeras kada se u hrvatskom veleposlanstvu sastao s predstavnicama hrvatske zajednice.

“Plenković se trenutno nalazi u hrvatskom veleposlanstvu na razgovoru s Hrvatima u Italiji i predstavnicima hrvatske manjine. Sutra ide kod Pape. Podsjetimo da je prije godinu i pol Papa Franjo primio i tadašnjeg hrvatskog premijera Oreškovića koji mu je također govorio o Stepincu i pozvao ga u Hrvatsku. Činjenica da već prima drugog premijera pokazuje da su odnosi između Hrvatske i Svete stolice čvrsti, stabilni i trajni.

Što bi mogao reći Papa Plenkoviću? Podsjetimo da je 2015. Papa upoznao hrvatsku predsjednicu s namjerom da osnuje komisiju katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve. Ta komisija je dok je bio Plenković još radila, no ona je završila sa svojim radom i sada je odluka na Papi.

Vidjet ćemo što će sutra reći premijeru Plenkoviću. Isto tako, teško je reći kada bi mogao doći u Hrvatsku. Podsjetimo da koncem studenog odlazi u Bangladeš i Mianmar. Može se dogoditi da u isto vrijeme Papa dođe u Hrvatsku radi kanonizacije Stepinca”, izvijestio je Silvije Tomašević.

Posjet Svetom Ocu zasigurno je za mene jedan od najvažnijih događaja u životu, a poklapa se i s godinom dana rada Vlade, rekao je Plenković.

Očekujem da od njega čujem poruke ohrabrenja, da ga, naravno, pozovem u Hrvatsku, da razgovaramo o završetku postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca i svim drugim pitanjima koja su važna za jačanje odnosa između Svete Stolice i Hrvatske, istaknuo je Plenković.