Plenković u Požegi sa županima

Premijer Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjeda u Požegi drugim sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i predsjednikom saborskog Odbora za lokalnu samoupravu.

Istaknuo je da je zajednička politička odluka da se ovakvi sastanci nastavi i da budu sustavna praksa. Ovo je Vlada koja poštuje volju birača, dodao je. Govoreći o temama susreta Plenković je izdvojio dvije bitne – strategija regionalnog razvoja RH te financiranje lokalne i područje samouprave.

Očekuje se da bi ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac trebala predstaviti Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske do kraja 2020., dok će ministar financija Zdravko Marić govoriti o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Prvi sastanak takvog formata premijer Plenković sazvao je 19. prosinca 2016. s ciljem uspostavljanja načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovoreno da se uvede praksa redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, u cilju njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja. Predsjednik Vlade tom je prigodom najavio da će se takvi susreti održavati periodično.