Plenković: U Hrvatskoj se promijenio osjećaj prema EU

FaH

Osjećaj prema Europskoj uniji u hrvatskom je društvu danas bitno drugačiji nego prije pet godina kada je ne referendumu izglasan ulazak u tu integraciju, kazao je premijer Andrej Plenković u četvrtak i najavio dodatne napore vlade na jačanju europskog “sentimenta”.

Plenkovića je takvu izjavu potaknulo to što je vlada je na današnjoj sjednici zaključkom prihvatila Akcijski plan 2018. – 2021. za provedbu Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva koji među prioritetnima temama ima jačanje europskog partnerstva dviju zemalja, jačanje gospodarske razmjene te razmjene ljudi i kulturne razmjene. Potpisivanje će biti sutra kada u Zagreb stiže francuska ministrica za Europu Nathalie Loiseau.

Premijer je istaknuo kako je njezin dolazak izrazito koristan jer će u sklopu njezinog boravka biti održan i dijalog s građanima na Filozofskom fakultetu.

“Francuski predsjednik Macron želi tu inicijativu dodatno potaknuti i drago mi je da je prvi primjer inicijative, na kojoj smo govorili na zadnjih nekoliko Europskih vijeća, upravo u Hrvatskoj. Mislim da je to jako dobro i za hrvatsko-francusku suradnju, a moram reći i za vraćanje europskih tema na zdravi način u javni diskurs”, rekao je Plenković i ustvrdio kako se od referendumske kamapanje 2013. u Hrvatskoj “razvio jedan neobičan sentiment i gotovo antieuropski refleks, jedna orijentacija o nekim drugim smjerovima”.

I zato vlada, a posebice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trebaju učiniti dodatne napore na “konsolidaciji europskih vrijednosti”, rekao je.

“Sad kad smo pred petu godišnjicu članstva, dvije godine od predsjedanju EU-om, mislim da moramo upravo tu našu pripadnost i identificiranje s vrijednostima kojima smo stremili i težili, ispunjavali uvjete i dosegli ih, konsolidirati u hrvatskoj javnosti u javnoj raspravi”, poručio je Plenković.

Naglasio je da kao osoba koja je vodila referendumsku kampanju 2012. godine može reći “da je sentiment sada i tada prilično drukčiji”.

“I mislim da na tome moramo zajednički raditi. I zato vjerujem da će i ova prigoda sutra sa studentima, u ovom novom digitalnom vremenu, biti jedna dobra mogućnost da se podcrtaju sve pozitivne stvari koje nam donosi članstvo EU i da tu našu pripadnost i htijenje ojačamo”, poručio je

.Na toj temi očekuje angažman svih ministara u vladi, ali i širi angažman svih političkih aktera. “Jer, zbog toga smo radili brojne važne političke korake i reforme zadnjih tridesetak godina”, zaključio je. (H)