Plenković u Gospiću na potpisivanju Ugovora za revitalizaciju Like

Izvor: GS Press

Na današnjem sastanku u Ličko-senjskoj županiji, okupili su se predstavnici  poduzeća, Ustanova i ličkih jedinica lokalne samouprave kako bi potpisali Ugovore za investicije u infrastrukturi i Programa gospodarske i društvene revitalizacije Like.

Uz župana ličko-senjskog Ernesta Petryja na potpisivanju su bili  Premijer Andrej Plenković, podpredsjednica Vlade  Anja Šimpraga i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. U uvodnoj riječi župan ličko-senjski Ernest Petry pozdravio je goste i zahvalio na sredstvima Državnog proračuna koja se ulažu o ovu županiju.

-Još jednom gostima želim izraziti dobrodošlicu u Ličko-senjsku županiju, na dan održavanja izožbe „Jesen u Lici“ i u godini kada slavimo 200. godišnjicu rođenja dr. Ante Starčevića. Moram iskreno zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću koji je unatrag dvije godine bio iznimni suport prema našoj županiji, gledajući kroz brojne projekte kojima Vlada RH  pomaže razvoj ovih prostora. Zahvaljujem se na sredstvima novih Ugovora  koji će svakako puno značiti u smislu investicija u infrastrukturu Ličko-senjske županije, naglasio  je župan Petry. Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je kako se potpisivanje ovih Ugovora događa u pravo vrijeme jer je izložba „Jesen u Lici“ kojoj je pokrovitelj Vlada RH.

-Danas smo tu kako bismo realizirali 4,5 milijuna eura  za 15 projekata. S time se zapravo rješava jedna dugoročna težnja radova u Lici koji su  zapravo jedan širi program važan za ovdašnje  razvojne potrebe. Na ovaj način će se stvoriti jedna razvojna poluga koja će omogućavati daljna napredovanja i razvoj Like. U okviru našeg Ministarstva stvorena je jedna posebna akomulacija sredstava, poluga koja je sada stalno uključena i trajno će se realizirati u okviru ovoga Progeama. Moram posebno zahvaliti na razumijevanju premijeru Andreju Plenkoviću, kao i na upornosti vašem županu Ernestu Petryju koji je u svemu ovome znatno pomogao, inicirao i omogućio nam jednu vrlo kvalitetnu koordinaciju pri realizaciji ovoga posla, zaključio je ministar Šime Erlić. Čestitkama se pridružila podpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga ustvrdivši kako su spremni slični Ugovori za Dalmatinsku Zagoru jer ova Vlada želi razviti svako područje u Hrvatskoj.

Premijer Plenković:“Povećali smo ulaganja u ovu Županiju za 120 posto“

U svojem je govoru Premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje što nije bio na otvaranju Jeseni u Lici.

-Ali smo današnjim dolaskom i potpisivanjem novih Ugovora uspjeli  zadržati naš fokus na Liku. Mi smo kao Vlada uspjeli pronaći akcent koji će biti dodatna pomoć i podrška u smislu važnih projekata koji se kao u ovom slučaju odnose na škole, poduzetničke centre, tržnice, komunalnu infrastrukturu… Po tome se odmah vidi da država nastoji da reformom Zakona o financiralju lokalne samouprave povećali ulaganja u jedinice lokalne samouprave. Tako smo od 2017. godine  ulaganja i prihode  u ovu županiju povećali za 120 posto. Tako će i kroz nove mehanizme Gospić dobiti  13,5 miljuna eura. To će za ovo sjedište županije značiti da je država tu i na ovaj način nastavlja velika ulaganje kroz kohezijsku politiku. U prometnu infrastrukturu, vodno-komunalno gospodarstvo i konačnici gospodarski i socijalni razvoj ovoga kraja. Zato na ovome pothvatu najjprije čestitam tebi Ernest, kao i svima vama, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Nakon svečanosti uručivanja ugovora, premijer Plenković posjetio je 25. izložbu tradicijskih proizvoda „Jesen u Lici“ gdje  se u svega nekoliko minuta prazno gledalište prometnulo u prostor prepun zainteresiranih izlagača i posjetitelja. U kraćem govoru premijer je izrazio zadovoljstvo što je Vlada RH po prviputa pokrovitelj ove velike manifestacije, piše GS Press.

-Jučer sam se čuo s potpredsjednikom Tomom Medvedom koji je izrazio sreću i veliko zadovoljstvom onim što je vidio i doživio ovdje u Gospiću. Izložba je okupila preko 400 izlagača, sinoć ste imali prvi Lika Fest. Ovdje ste pokazali našu kulturu, tradiciju, naše običaje i mnoštvo proizvoda utemeljenim na tradiciji. Sve to ima posebnu snagu u kontekstu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića. Danas smo potpisali Ugovore koji puno znače za ovdašnje škole, vrtiće, infrastrukturu i općenito za bolji život na području Ličko-senjske županije. To je samo dokaz ulaganja u cijelu Hrvatsku jer se odnose na Liku, Gorski Kotar, Dalmatinsku Zagoru… Uživajte na ovoj izložbi jer je ove godine nadmašila samu sebe, pozdravio je premijer nazočne.

Potom je premijer Plenković sa suradnicima obišao Izložbu ličke pramenke, Državnu izložbu buša i Kup mladih uzgajivača Ličko-senjske županije na Stočnom sajmištu, piše Gs Press