Plenković u Bakru o arbitraži: Bilo bi dobro da EK ostane u okviru svojih nadležnosti, a za granična pitanja EK nije nadležna

Izvor: D.Prša

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas Primorsko-goransku županiju. Tom je prilikom, prilikom obilaska Bakra, komentirao i jučer iznesen stav EK o odluci Arbitražnog suda.

Premijer je upitan i o jučer iznesenom stavu EK o odluci Arbitražnog suda prema kojoj se očekuje da i Slovenija i Hrvatska primijene presudu, javlja N1.

‘Stav hrvatskih institucija ostaje jedinstven. Bilo bi dobro da EK ostane u okviru svojih nadležnosti, a za granična pitanja EK nije nadležna. Vrlo jasno, očekujem od kolega i članova EK je ovo bilateralni problem, jer Hrvatska je spremna razgovarati sa Slovenijom. Važan je susret s kolegom Cerarom 12. srpnja u Ljubljani, a sve naše reakcije su razumne, ne želimo nikakve jednostrane poteze ni s jedne strane’, kazao je premijer tijekom posjeta Bakru.

Uz predsjednika Vlade ondje su i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U zgradi Uprave Industrijske zone Bakar, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić predstavio je predsjedniku Vlade projekt Grada Bakra „Gospodarsko središte Hrvatskog primorja“. Nakon toga, predsjednik Vlade posjetio je tvrtku „Euromodul“, a potom i tvrtku Orada Adriatic. Posjet Industrijskoj zoni Bakar predsjednik Vlade završio je polaganjem kamena temeljca za izgradnju proizvodnog pogona tvrtke Mont Komerce.

Industrijska zona Bakar ukupne je površine 500 ha2, što je čini površinom najvećom zonom u Hrvatskoj, a u njoj trenutno djeluje 191 poslovni subjekt. Prema vrsti djelatnosti gospodarskih subjekata podjednak je broj proizvodno-prerađivačkih, logističko-distribucijskih i trgovačko-uslužnih tvrtki. Svojim kontinuiranim razvojem postala je strateško gospodarsko središte ne samo za Grad Bakar i Primorsko-goransku županiju, već i za cijelu Hrvatsku.

Premijer je čestitiao gradonačelniku Bakra u ime Vlade, na sjajnim uspjesima i proširenju industrijske zone koja ima doprinos, kako je kazao, da je Primorsko goranska županija jedna od naših najrazvijenijih županija.