Plenković: “Tražio sam što prije deportaciju onih za koje se utvrdi da nisu sudjelovali”

Prva sjednica Vlade nakon tri tjedna održana je danas u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Vezano uz sastanak s turističkim sektorom krajem srpnja Plenković je rekao da se predstavio novi Zakon o turizmu. “Dosadašnji tijek sezone je odličan. Ostvareno je osam posto više dolazaka nego prošle godine, a predsezona je bila jedna od najboljih te se reflektirala na kontinentalni turizam”, rekao je na početku.

Vremenske nepogode i velike količine oborina naveo je kao drugu važnu temu, spomenuo je štete od poplava. “Više od 5.000 pripadnika raznih službi, od vojske preko vatrogasaca do civilnih službi poput HGSS-a, sudjelovali su i pomagali nakon nevremena”, rekao je Plenković i dodao da su poslali pomoć Sloveniji gdje je u poplavama šest osoba poginulo.

“Suočavanje s afričkom svinjskom kugom također je bila važna tema, situacija je najteža u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Usvojen je program potpore sektoru svinjogojstva”, istaknuo je.

“Nije svih stotinjak navijača jednako odgovorno”

“Još imamo problem s hrvatskim državljanima pritvorenima u Grčkoj. Najoštrije osuđujemo navijačko nasilje i huliganizam, takvo ponašanje predstavlja negaciju sporta, čini štetu ugledu Hrvatske i važno je osuditi huliganstvo i nasilje. Jednako tako, bez obzira o čemu se radi, pružamo maksimalnu pomoć svim hrvatskim državljanima, pa tako i njima kojih je više od sto. Naša diplomacija je angažirana od prvog dana, u stalnoj smo komunikaciji i na premijerskoj i ministarskoj razini, piše N1.

Štitit ćemo hrvatske državljane i pružati im konzularnu i pravnu pomoć. Izrazio sam u razgovoru s grčkim premijerom sućut zbog smrti navijača bez prejudiciranja krivnje, ali sam zatražio da se navijačima u pritvoru osigura sigurnost, da proces bude pravedan i brz, a da s obzirom na činjenicu da nije svih stotinjak jednako odgovorno, da se što prije deportiraju u Hrvatsku oni za koje se utvrdi da nisu sudjelovali. Naše će službe komunicirati s grčkim vlastima, pružiti potporu. Podsjećam, riječ je o sudskom postupku o čemu odlučuju grčki sudovi, a mi ćemo biti angažirani i u konaktu s roditeljima.”

Naglasio je da mu je drago što je u roku riješen izbor čelnika VSOA-e.

“Zakon o hrvatskom jeziku predstavljen je prije dva tjedna. Trenutno je u javnom savjetovanju”, rekao je Plenković i zahvalio svima te istaknuo da nakon savjetovanja ide u Hrvatski sabor.

Osvrnuo se i na neradnu nedjelju i inicijativu pokretanja sajamskih dana: “Cilj je naći balans između poslovnog i privatnog života. U zakonu je naznačeno što sajmeni dani znače i tu nema dilema. Kroz određeno vrijeme će sve doći na svoje, brojne europske zemlje imaju reguliran rad nedjeljom i njihovi su građani to prihvatili. Ne vidim to kao problem za hrvatsko društvo.”