Povezite se

Vijesti

Plenković: Svi stradali u potresu imat će uvjete dostojne za život

Objavljeno

-

Ministarstvo državne imovine objavit će danas Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka, a premijer Plenković poručio je kako apsolutno jamči da će svi stradali u potresu imati uvjete dostojne za život.

Javni poziv bit će objavljen i u dnevnom tisku, temeljem prošlotjedne odluke Vlade RH o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje, odnosno zamjenskog stana, osobama čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Popodne ga je na konferenciji za novinare u Vladi predstavio premijer Andrej Plenković.

Javni poziv se odnosi na vlasnike obiteljskih kuća ili stanova te zaštićene najmoprimce koji su u vrijeme potresa stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u nekretninama koje su u pregledu zgrada označene kao nepodobne za stanovanje.

“Svi su pozvani da u roku 60 dana Ministarstvu podnesu zahtjev za utvrđivanje statusa osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan. Cijeli postupak će ići u dvije faze”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Vlade Plenković.

U prvoj fazi će se utvrditi da li osoba koja je podnijela zahtjev, zadovoljava uvjete za financiranje najamnine te će se o tome donijeti rješenje. Nakon kojega osoba koja zadovoljava uvjete, sklapa ugovor o najmu i dostavlja ga Ministarstvu državne imovine koje donosi rješenje o financiranju.

Kako bi se ubrzao i olakšao postupak, Ministarstvo je izradilo predložak ugovora o najmu zamjenskog stana.

Javni poziv odnosi se i na potencijalne najmodavce koji žele iznajmiti svoju nekretninu te ih je Plenković pozvao da iskažu svoj interes.

Naglasio je da će Ministarstvo državne imovine voditi računa da sve bude u okvirima kriterija koji su propisani odlukom, a jedna od njih je i prosječna cijena najma stana u Zagrebu koja iznosi 70 kuna po metru kvadratnom.

“Mi želimo da se naši sugrađani, pogotovo oni koji su u Studentskom domu u Cvjetnom naselju, što prije prijave i iskoriste ovo pravo. Obrada zahtjeva će biti žurna, Ministarstvo će imati poseban tim ljudi koji će se baviti samo tim poslom”, rekao je.

Podsjetio je da je u Zagrebu nakon potresa oko 1000 zgrada označeno kao neuporabljivo, oko 4000 kao privremeno neuporabljivo, a 14.500 zgrada dobilo je oznaku uporabljivo, ali djelomično oštećeno.

“Postoji još 500-injak oštećenih ili privremeno neuporabljivih zgrada u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, riječ je uglavnom o obiteljskim kućama”, dodao je Plenković.

Podsjetio je  da je Vlada već donijela i odluku o pomoći onim sugrađanima koji su pretrpjeli štete krovova, zabatnih zidova, dimnjaka, dizala i bojlera – za što je rebalansom proračuna osigurano 100 milijuna kuna, plus 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje kupnje bojlera u iznosu do 8000 kuna po kućanstvu. 

Iz proračuna se financira i smještaja građana u Studentskom domu “Cvjetno naselje”.

Jamčim da će svi stradali u potresu imati krov nad glavom

Premijer Plenković je poručio da apsolutno može jamčiti kako će svi oni koji su stradali u potresu, imati krov nad glavom i uvjete dostojne života, unatoč tome što zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa nije usvojen. Zakon je, naime, u petak poslan u javnu raspravu. 

“Apsolutno da. To je bit svega”, odgovorio je premijer na pitanje novinara.

Naveo je pritom da iznos štete od potresa u Zagrebu može maksimalno doći i do 13 milijardi eura, ovisno o kvaliteti obnove, odnosno ako ona bude po razini tehničkih propisa kakvi danas postoje u EU. Za usporedbu je naveo da cijela financijska omotnica koju Hrvatska prima kao članica EU iznosi 10,7 milijardi eura.

“To su enormni iznosi i ne postoji nikakav način da procjena financijskog učinka ovog zakona sa sobom ima jednu ‘torbu’ u kojoj je 13 milijardi eura. To nije realno. Realno je – zakon je okvir, kvalitetan okvir. Ja i dalje ne čujem kritike na nacrt koji je u javnoj raspravi. Ne postoje. Zašto? Zato što smo pažljivim radom usuglasili stavove unutar Vlade, Ministarstva, s Gradom Zagrebom, sa strukama”, poručio je premijer Plenković.

Naglasio je kako nema nikakvih prepreka da građani, ako to financijski mogu, sami krenu u obnovu svojih nekretnina, bez da čekaju donošenje zakona.

Banožić očekuje prve ugovore već idući tjedan

Ministar državne imovine Mario Banožić pojasnio je da oni koji će se javiti na javni poziv kako bi im se plaćao najam, ne smiju imati drugu nekretninu na području Grada Zagreba, odnosno 20 kilometara od adrese gdje je oštećen objekt.

Pri financiranju gleda se prosječna cijena kvadrata u centru Zagreba, odnosno 70 kuna za višečlane obitelji dodaje se po 10 kvadrata za svakog člana.

“Konkretno, za samca će cijena najma za tih 35 kvadrata iznositi maksimalno 2450 kuna, a za četveročlanu obitelj taj iznos će biti maksimalno 4550 kuna”, pojasnio je.

Vrijeme trajanja plaćanja najma jest do trenutka obnove oštećene nekretnine ili do revizije oznake oštećenja prvotnog pregleda zgrade. 

“Vlasnici će trebati dostaviti određenu dokumentaciju, izvadak iz zemljišne knjige, ugovor o najmu, izjavu vlasnika nekretnine, najmoprimca, i svih onih koji žive na toj adresi da nemaju drugu nekretninu u području od 20 kilometara, izjava vlasnika da je 22. ožujka živio na toj adresi, uvjerenje policije o prebivalištu ili boravištu, i izjava podnositelja zahtjeva da će podaci smjeti biti javno objavljeni”, objasnio je Banožić.

Građani koji su se već smjestili u nekretninu u najmu, osim prethodne dokumentacije, trebaju dostaviti i ugovor o najmu te će se i njima on sufinancirati.

Najmodavci će, pak, trebati Ministarstvu dostaviti izvadak iz zemljišne knjige, potvrdu Porezne uprave da nemaju dug te izjavu da će podaci smjeti biti javno objavljeni.

Banožić vjeruje da će prvi ugovori biti potpisani već idući tjedan, a najkasniji rok je kolovoz ove godine. Istaknuo je i da će se rok za prijavu produljiti ako će se u međuvremenu provesti revizija oznaka oštećenih zgrada.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je da će uskoro biti objavljene detaljne upute za prijavu za sufinanciranje ugradnje bojlera i popravak oštećenja krovova, zabatnih zidova i dimnjaka.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je da će Hrvatska uskoro, nakon što bude završena procjena štete od potresa, poslati zahtjev prema EK, odnosno Fondu solidarnosti, a rok je 14. lipnja.

 “Visina sredstava koje možemo očekivati  – maksimum je 6 posto od procijenjene štete, a od toga četvrtinu možemo dobiti kao predujam unutar šest tjedana po slanju prijave, a maksimalno 100 milijuna eura predujma”, naveo je. 

EU

Slovenija zbog migranata rasporedila tisuću policajaca na granici s Hrvatskom

Published

on

Slovenija je na granici s Hrvatskom rasporedila dodatnih više od tisuću policajaca zbog povećanog priljeva migranata tzv. balkanskom rutom, objavio je u utorak policijski dužnosnik.

U zadnja dva tjedna primjećuje se povećani broj ilegalnih migranata na balkanskoj ruti, rekao je novinarima zamjenik glavnog ravnatelja policije Jože Senica.

Policija će pojačati nadzor na dijelovima granice u nadležnosti policijskih uprava Ljubljana, Novo mesto i Koper, koje su i inače najizloženije ilegalnim prelascima.

U akciji koja će trajati do petka policija će koristiti sva raspoloživa tehnička sredstva i kao dosad pomagat će joj pripadnici vojske, rekao je Senica.

Govoreći o ilegalnim migracijama, premijer Janez Janša je u ponedjeljak navečer najavio da će njegova vlada postrožiti politiku prema ilegalnim migrantima nakon odluke europskog suda da ne postoji kolektivno pravo na azil. 

Time je doveo u pitanje odluku bivše vlade o pristupanju Slovenije tzv. Marakeškom sporazumu. 

“Neke su stvari puno lakše nakon što je Europski sud za ljudska prava donio različito tumačenje prava na azil od naših slovenskih sudova”, kazao je Janša televiziji NOVA24.TV.

Ucitavanje vijesti

Politika

Kajin nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista

Published

on

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je na konferenciji za novinare u Puli najavio je da će bivši IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin,  kao nezavisni kandidat biti nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u 8. izbornoj jedinici.

Mrsić je istaknuo da će glas za Kajina biti glas za promjene. Upozorio je da Istru i Kvarner čeka teško razdoblje jer su turizam i ugostiteljstvo jako pogođeni pandemijom covida-19 te da će situacija u rujnu biti još teža.

Pitanje je, rekao je. kako će se pomoći turističkom sektoru koji na svojim leđima nosi “nemar korumpiranih političkih elita koje su ubrzali izbore da bi sakrili stvarno stanje u državi”. 

“Premijer Plenković je s ovim mjerama za kvazi očuvanje radnih mjesta i skraćenim radnim vremenom u potpunosti zaboravio na turističke sezonske radnice i radnike koji nemaju posao” – ustvrdio je Mirando Mrsić dodavši kako “Europska unija nije koka koja nese zlatna jaja, jer će se sva sredstva trebati vratiti većom participacijom”. Stoga, smatra on, nužno je oslanjati se na vlastite resurse. 

Nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u osmoj izbornoj jedinici Damir Kajin smatra da je ta koalicija jedina prava socijaldemokratska opcija u ovom trenutku koja će “osigurati da se glas Istre i Kvarnera ponovno čuje u Saboru”.

“Politički sam se ponovno aktivirao jer više ne mogu gledati što se događa u Istri. Ona zaostaje i propada i od regije lider danas postaje regija slučaj. Idem u izbore jer znam da se jedino preko sabora može pomoći Istri i Rijeci. Glas za ovaj današnji IDS je naprosto bačen glas”, naglasio je Kajin, jedan od osnivača IDS-a.

Dodao je da ide u izbore jer “vidi da IDS, ne da nema rješenja za gospodarska pitanja, već je došao u situaciju da više nema ni pitanja”.

Po njegovim riječima, od 2017. godine Istra de facto u državni proračun nije uplatila niti jednu kunu jer, smatra on “sav porezni novac koji se u Istri uprihodovao kroz poreze, doprinose i trošarine i koji je išao prema državnom proračunu u većoj mjeri se vraćao u Istru”.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mrsić je rekao kako “priča oko INE i vjetrenjača je vrlo jasna priča kako HDZ funkcionira”.

“To je jedna koruptivna hobotnica i HDZ se unatoč jednom demokratskom imidžu Plenkovića nije promijenio i ostao je isti. Ovo je rezultat svega toga”, izjavio je Mrsić. Na pitanje je li ministar Ćorić u sukobu interesa u slučaju vjetroelektrane, on je ustvrdio kako je on “u sukobu interesa i oko drugih slučajeva” te kako će “iza njega i njegova rada biti velikih repova”.

“Gledajući kako premijer utječe na pravosuđe želeći procesuirati ljude iz lijeve opcije, nisam siguran da će pravosuđe odraditi pravu stvar kada govorimo o ministru Ćoriću. On je direktno u sukobu  interesa, a kada govorimo o vjetrenjačama, tu će otkriti puno stvari, od uloge HNS-a do uloge HDZ-a. Svi su oni umočeni u ovu aferu”, izjavio je Mrsić. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Burić: Štiti li državno odvjetništvo gradonačelnika Obersnela?

Published

on

Predsjednik političke stranke Nezavisna lista Bura Hrvoje Burić u utorak se na konferenciji za novinstvo upitao štiti li državno odvjetništvo u Rijeci gradonačelnika Vojka Obersnela izbjegavanjem pokretanja postupaka za štetne poslove.

 Burić je izjavio da postoji niz slučajeva u kojima postoji opravdana sumnja na izvlačenje novca iz gradskog proračuna putem izrade dokumentacije za projekte koji se ne ostvaruju. Ova politička stranka je i sam podnosila kaznene prijave zbog tih sumnji, podsjetio je. Također, naveo je Burić, nalazima državne revizije utvrđeno je pokretanje štetnih poslova za Grad Rijeku, a državno odvjetništvo nije pokrenulo ni jedan postupak protiv odgovornih, odnosno gradonačelnika.

 Kao primjer štetnih poslova izdvojio je one navedene u nalazu državne revizije o poslovanju grada iz 2015. godine, Kako je rekao, odabrao je tu godinu radi dovoljno proteklog vremena u kojem je državno odvjetništvo moglo reagirati. Utvrđeno je da je za projekt zgrade Gradske knjižnice Rijeka na Klobučarićevom trgu u središtu grada iz proračuna utrošen 21 milijun kuna. Naknadno je odlučeno da će se ta zgrada graditi u kompleksu Benčić po novom projektu, tako da je sva projektna dokumentacija ostala neiskorištena.

 I za projektnu dokumentaciju budućeg autobusnog kolodvora na Žabici utrošeno je 45 milijuna kuna, a do sad tamo nije ni početa gradnja. U uvali Preluk na zapadu grada je zemljište od 58.000 četvornih metara Raiffeisen banka kupila za 2,5 milijuna eura, a Grad Rijeka je sklopila ugovor s bankom o dugoročnom najmu prostora. Za to je Grad dao do sada 3,7 milijuna eura, a banka je zemljište prodala privatnom investitoru za 3,3 milijuna eura. Banci je Grad Rijeka podmirio kupovinu i još je zaradila, a Grad je samo na gubitku pa se postavlja pitanje zašto Grad nije sam kupio zemljište i raspolagao njime, izjavio je Burić. 

 Za taj posao je Nezavisna lista Bura podnijela kaznenu prijavu, a nadležno državno odvjetništvo je utvrdilo da nije bilo namjere štetnog poslovanja, rekao je Hrvoje Burić.

 Nalazi državne revizije se prosljeđuju državnom odvjetništvu a iz njih je vidljivo da su kršeni zakoni o  proračunu i fiskalnoj odgovornosti, naglasio je. Ustvrdio je da postoje jasne indicije da se na ove načine izvlači novac iz gradskog proračuna te da će ova politička stranka i dalje “upozoravati na trošenje novca za projekte koji nisu vidjeli svjetlo dana”.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije