Plenković: Sučeljavanje je idući tjedan

Zagreb, 10.2.2020 - Svečano obilježavanje 30. obljetnice osnutka HDZ-a Dubrava u prostorijama Narodnog sveućilišta Dubrava. Na slici Miro Kovač, Ivan Penava i Andrej Plenković. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je u Prelogu najavio da će se sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a održati idućeg tjedna i da je njegov stožer u komunikaciji s predstavnicima zainteresiranih medija.

Odgovarajući na prozivke kandidata za predsjednika stranke Mire Kovača da ni treći dan službene izborne promidžbe u HDZ-u još nema dogovora o njihovu sučeljavanju,  Plenković je rekao da “čuje samo neke vapaje gospodina Kovača”.

“Vidim nekako da se taj tim osipa polako. Sučeljavanja će biti. Moj stožer radi u komunikaciji s predstavnicima medija koji su zainteresirani, to će sigurno biti idućega tjedna. Prema tome, kada dođe vrijeme, to će se dogoditi”, rekao je Plenković u Prelogu  uoči  predstavljanju tima  “Odvažno za Hrvatsku”.

Smatra da bi za članice i članove HDZ-a bilo dobro da vide nešto više osim “floskula koje se nabacuju”, rekao je i dodao da o programu “alternativaca” do sada ništa nije mogao pročitati niti čuti.

Na pitanje kako komentira Kovačeve prozivke da bježi od odgovornosti za rezultate proteklih izbora, uzvratio je protupitanjem – misli li novinar na pobjedu na parlamentarnim izborima 2016. te na sve uspjehe Vlade jer za to “apsolutno preuzima svu odgovornost”.

Što se tiče daljnje suradnje s Kovačem, Plenković je rekao da vjeruje kako će svi članovi HDZ-a biti dobrodošli.

Upitan misli li da će takva retorika utjecati na izborne rezultate, ponovio je da ova kampanja HDZ-u treba biti poticaj da se okupe, iznjedre ideje i raspravljaju o programima.

“Ja bih rado razgovarao o mojem programu i programu mojih kolega, to je ozbiljan i opširan dokument i svugdje ga promoviramo. Kada alternativni tim, i ako uopće, predstavi program, možemo kazati nekoliko riječi i o tom programu, a što se mene tiče mi ćemo kao i do sada raditi na jedinstvu stranke i okupljanju”, rekao je.

Plenković tvrdi da predvodnici okupljanja neće biti oni koji su se potrudili da stranka možda ostvari nešto slabiji rezultat na europskim izborima od očekivanja ili oni koji nisu bili angažirani u prvom krugu predsjedničkih izbora. 

Miro Kovač prozvao je u srijedu Plenkovića da bježi od odgovornosti za izborne neuspjehe “kao vrag od tamjana”, da je pod njegovim vodstvom “ubijen pobjednički duh u HDZ-u” te se  požalio da ni treći dan službene izborne promidžbe u HDZ-u još uvijek nema dogovora o njihovu sučeljavanju. Plenkovića je prozvao da je slagao gubitničku listu za Europski parlament i prisilio bivšu predsjednicu da promjeni svoju politiku.