Plenković: Strategija za covid-19 je adekvatna, Glasovac: Strategija ne postoji

Premijer Plenković ponovio je u utorak da je strategija u borbi protiv covida-19 “racionalna, adekvatna i proporcionalna” razvoju epidemije, dok Sabina Glasovac (SDP) ima dojam da strategije nema.

“Moj je dojam da uopće ne postoji strategija u borbi s koronavirusom. Čini se da je Vas korona kriza zatekla, niste pripremili ništa, kapaciteti su nedostatni, a sustav pred slomom”, rekla je Glasovac u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’, pitajući se i kako je moguće da Slovačka u jednom danu testira 2, 5 milijuna građana, dok u Hrvatskoj tisuće testova stoji neobrađeno jer nema reagensa, punktova, ljudi.

Premijer je uzvratio da svaka država bira svoju strategiju, a da naša je racionalna, adekvatna i proporcionalna dinamici razvoja epidemije.

“Svjesni smo zdravstvenih razloga i potrebe da osiguramo funkcioniranje države, društva i gospodarstva. Odluke koje donosimo na razini Vlade i Stožera su proporcionalne onome što se trenutno zbiva i takav će biti nastavak naše borbe protiv epidemije”, kazao je.

“Jedini način da to riješimo je da budemo odgovorni, da koordiniramo aktivnosti sa drugim partnerima, da pronađemo konsenzus u društvu u borbi protiv covid-19“, rekao je premijer.

Zastupniku Željku Sačiću (HS), kojeg je zanimalo kada će Srbiji biti istaknut zahtjev za nadoknadu ratne štete „koja iznosi 43 milijarde eura“, premijer je odgovorio da je ta „tema na stolu“.

„Kontinuirano je na susretima hrvatskih i srbijanskih dužnosnika stavljamo nad dnevni red i stavljat ćemo dok se to pitanje ne riješi“, istaknuo je Plenković, napominjući da je to pitanje šireg dijaloga kojeg Hrvatska ima sa Srbijom.

„Ta tema je i dalje s nama i drago mi da ste je dignuli na vidjelo“, odgovorio je Sačiću koji drži da se u tom pogledu trebalo i moglo napraviti više.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da do konca tjedna u javno savjetovanje ide paket zakona slijedom kojih bi se trebao smanjiti broj lokalnih dužnosnika i članova predstavničkih tijela, a da bi taj paket Sabor trebao donijeti do konca godine.

Odgovorio je time Anti Kujundžiću (Most) koji je podsjetio da je iz Ministarstva uprave najavljena reforma lokalne samouprave, tj. smanjenje broja lokalnih dužnosnika, a da od Vladina zakonskog prijedloga „još nema ni traga“ iako su lokalni izbori iduće godine.

Ustvrdio je i da „u ovom trenutku“ pojedini načelnici i gradonačelnici raspisuju natječaje za pročelnička mjesta kako bi „uhljebili“ svoje zamjenike koji će najavljenom reformom ostati bez svog mjesta.

Odgovarajući HDZ-ovu Tomislavu Klariću o planovima za Istarski ipsilon i tunel Učka, ministar mora Oleg Butković pohvalio se kako Hrvatska danas u prometnu infrastrukturu ulaže više od 20 milijardi kuna.

Istarski ipsilon, ta stvar se privodi kraju, kazao je ministar.