Plenković: SOA odgovorno radi svoj posao

Hina

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u božićnom intervjuu Jutarnjem listu, vezano za slučaj razriješenog savjetnika predsjednice Republike Mate Radeljića, da SOA svoj posao obavlja profesionalno i zakonito te da je razrješenje savjetnika predsjednice u njezinoj nadležnosti.

Za smjenu Radeljića, koji tvrdi da je SOA upletena u njegovo razrješenje, Plenković je rekao da je saznao iz objave u medijima i da mu predsjednica na nedavnoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost nije rekla da mijenja suradnike.

Upitan hoće li se sada zaustaviti val predsjedničinih kritika na račun vlade, Plenković je rekao da predsjednica ima pravo izražavati svoja politička stajališta, a Vlada je tu da radi svoj posao sukladno Ustavu i bavi se brojnim društvenim problemima.

Upitan ovisi li politička odgovornost zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, kojeg se povezuje s aferom SMS, o rezultatima kriminalističkog istraživanja, Plenković je rekao da je riječ o ozbiljnoj aferi koja je vrlo ozbiljna i štetna.

“Riječ je o fabriciranju navodne SMS korespondencije, kao i falisificiranju informacija koje se odnose na najviše političke i pravosudne dužnosnike, a imaju za cilj diskreditiranje institucija i destabiliziranje vlasti”, kazao je premijer.

Na novinarsku tvrdnju da Brkića prati niz afera, od lažne diplome do korištenja povlaštenih informacija pri kupnji dionica Plive, Plenković je kazao da je to više pitanje za Brkića.

Premijer je ustvrdio da se ne može govoriti o unutarstranačkoj oporbi u HDZ-u. „Ima ljudi koji su manje zadovoljni, ali toga ima u svakoj organizaciji”, rekao je.

Za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je rekao da će njegov saborski klub nakon Božića imati 13 zastupnika, ali zasad neće tražiti ulazak u Vladu, Plenković je odgovorio kako to nikad nije bila tema. “Bandić s varijabilnim brojem zastupnika od početka podržava vladu i ni u jednom trenutku nije tražio ministarske pozicije”, rekao je.

Vezano za kupnju vojnih zrakoplova, premijer  je kazao kako može reći samo da ćemo ili kupiti ono što smo odabrali ili poništiti postupak javne nabave.

(Hina)