Povezite se

Politika

Plenković: Snaga HDZ-a pokazat će se i na predsjedničkim izborima

Objavljeno

-

Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je HDZ posljednjih nekoliko godina pokazao dominantnu snagu u Osijeku i cijeloj Slavoniji, da istok Hrvatske, uz Dalmaciju, predstavlja glavnu snagu HDZ-a, i uvjeren je da će se to pokazati i na predstojećim predsjedničkim izborima. 

Na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osunuta osječkog HDZ-a Plenković je istaknuo da je u mandatu ove Vlade napravljen poseban iskorak prema Slavoniji, kroz projekt “Slavonija, Baranja i Srijem”, gdje za Slavoniju predviđeno 18,5 milijardi kuna, a 11,5 je milijardi već ugovoreno.
Poručio je kako će se podrška hrvatskog naroda i birača Kolindi Grabar-Kitarović pokazati uskoro na predsjedničkim izborima, jer je svojom predanošću, zalaganjem i inicijativama učinila Hrvatsku boljom, a za daljnji iskorak potrebno je još pet godina s Grabar-Kitarović kao predsjednicom RH.

Na čelu države trebaju biti odgovorni i pouzdani ljudi

Smatra kako hrvatski narod, s ova tri desetljeća demokracije dobro vidi tko mu se nudi na političkom tržištu.
“Nude mu se oni koji su, kao kandidat SDP-a, imali šansu dok su bili na čelu Vlade. To je Vlada koja je za 70 milijardi zadužila Hrvatsku, koja je smanjivala plaće, koja nije isplaćivala božićnice i regrese, i njima drugu šansu nećemo dati”, poručio je Plenković.
Smatra kako šansu sigurno ne zaslužuju ni oni kojima treba još dosta rada da bi savladali elementarne stvari o hrvatskome političkom i pravnom sustavu i ulogama hrvatskih institucija.
“Svatko treba raditi svoj posao, a posao predsjednice radit će Kolinda Grabar-Kitarović”, istaknuo je.
Oni koji bi htjeli biti sve u jednom, ne moramo puno ni spominjati, jer samo kinder-jaje može imati više toga u jednom, dometnuo je Plenković.
Istaknuo je da na čelu države trebaju biti “odgovorni i pouzdani ljudi”, koji mogu danas, nakon trideset godina, “pozicionirati Hrvatsku na karti Europe i globalno” te da danas imamo vodstvo koje to razumije i zna.
Kad vam danas neko govori o suverenosti, imajte na umu da su predsjednik Franjo Tuđman i članovi HDZ-a ostvarili hrvatsku suverenost, prije nego što su ove male stranke uopće postojale na političkoj sceni, ocijenio je premijer Plenković.
Ustvrdio je kako Hrvatska u ovome trenutku ima “rekordno visoku zaposlenost i nikada manju nezaposlenost”, što se događa i zbog mjera koje Vlada poduzima, unatoč tome što jedan dio naših sugrađana koristi slobodu kretanja radnika.
“To su migracije kraćega trajanja, koje su prošle zemlje srednje i istočne Europe, koje su prije nas ušle u EU, i koje sada bilježe trendove povratka.  Stoga ćemo raditi na povratku naših ljudi u domovinu”, poručio je Plenković.
 Istaknuo je da je obrazovanje prioritet Vlade te je zbog toga proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2020. godinu povećan na 18,3 milijarde kuna.
Govoreći o štrajku učitelja i nastavnika premijer je kazao kako se sa sindikatima radi na rješenju koje će poboljšati njihov status i omogućiti da škole budu pune djece, ocijenivši kako su ovakvi štrajkovi teški za djecu i roditelje, a da se materijalna prava i plaće ionako povećavaju.

Hrvatska predsjednica i kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako osječki HDZ ima posebno i ključno mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti.
Prvi ste stali uz dr. Franju Tuđmana u epohalnom pothvatu stvaranja neovisne hrvatske države. Najveći broj utemeljitelja HDZ-a, bio je upravo iz Osijeka, od 48 prisutnih na osnivačkoj skupštini HDZ-a 17. lipnja 1989. u Zagrebu,  29 je bilo iz Osijeka, podsjetila je Grabar-Kitarović.

Nemojmo dopustiti da se Hrvatsku vrati u podjele “ili mi ili oni”

Ocijenila je kako je prije pet godina, kada je preuzela predsjedničku dužnost, “Hrvatska bila na koljenima”, s desetcima tisuća izgubljenih radnih mjesta, ljudima natjeranim na egzodus iz Hrvatske, poduzetnicima i obrtnicima opljačkanima predstečajnim nagodbama te ponižavanim braniteljima.
Hrvatska je prije pet godina bila ojađena i postiđena od onih koji su je trebali učiniti uspješnom i ponosnom, a Slavonija je bila sustavno zanemerivana. Hrvatska od prije pet godina kao da nije bila Hrvatska,  dobro znamo tko je za to odgovoran. a oni koji su Hrvatsku gurali u taj ponor,  sada žele ponovo vladati, ustvrdila je

Ocijenila je kako “neki drugi kojima su puna usta Slavonije, koji o Slavoniji pjevaju i na Slavoniji zarađuju, nisu bili tu kad ih je Slavonija najviše trebala”.
“Vi ste Slavoniju obranili, a oni su bili negdje drugdje, tada je bilo “sad ili nikad”, poručila je osječkim HDZ-ovcima predsjednica Grabar-Kitarović.
Smatra kako je “Hrvatska danas bolja jer je gospodarstvo  prodisalo, smanjeno je iseljavanje,  plaće rastu, a braniteli imaju mjesto u društvu kakvo  zaslužuju”.
“Hrvatska više nije na koljenima i nada se probudila”, dodala je.

Ističe kako si u idućih pet godina kao glavnu dužnost postavlja jačanje hrvatske obitelji, koja je oduvijek bila srce hrvatskog naroda i koja je očuvala hrvatsko ime u vremenima kada nismo imali državu.
“Blagostanje hrvatske obitelji odlučuje opstajemo li kao narod, ili nestajemo. Obitelj je danas prva i posljednja crta obrane našeg opstanka, rasta i sreće”, poručila je.
Ocijenivši kako živimo u vremenima izazova, poput nezakonitih migracija, klimatskih promjena i oživljavanja agresivnih protuhrvatskih idelogija u našem susjedstvu, kazala je kako će nastaviti inzistirati na jačanju hrvatske vojske, policije i na čuvanju hrvatske državne granice.
Nemojmo dopustiti da se Hrvatsku vrati u podjele “ili mi ili oni” i da ju se prepusti slatkorječivim opsjenarima, koji se pozivaju na narod, s kojim nemaju ništa. Hrvatska zna tko je tko, tko je bio uz nju, znala je i znat će odabrati. U tu Hrvatsku oduvijek vjerujem, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić podsjetio je kako je osnivačka skupšina osječkog HDZ-a 18. studenog 1989. godine bila “prva javna osnivačka skupština HDZ-a u Hrvatskoj”. Poručio je kako, nakon pobjede HDZ-a na posljednjim izborima u Osječko-baranjskoj županiji, osječki HDZ ide po ostale pobjede i želi preuzeti odgovornost za grad Osijek te njegovo stvaranje kao naprednog i razvijenog grada.
Župan Ivan Anušić istaknuo je kako je HDZ vratio politički primat u Osječko-baranjskoj županiji, a polako, sustavno i sigurno se vraća i u grad Osijek.

Uz brojne članove i osnivače stranke skupu su bili nazočni ministri u hrvatskoj Vladi Davor Božinović, Goran Aladrović i Tomislav Ćorić.

Politika

Malenica najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije

Published

on

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u petak je, u povodu afere Janaf, ponovno istaknuo da je politika Vlade i HDZ-a stalna borba protiv korupcije te u tom pogledu najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije do 2030. godine.

“HDZ se jasno odlučio za borbu protiv korupcije i u tom dijelu Ministarstvo pravosuđa ide u izmjene zakonodavnih propisa i izradu Strategije borbe protiv korupcije 2021.-2030.”, istaknuo je Malenica u Gospiću upitan koliko afera Janaf može naštetiti HDZ-u.

Postojeća Strategija suzbijanja korupcije 2015.-2020. istječe potkraj ove godine.

Malenica je najavio da je u planu  i dodatno ojačavanje provedbe zakona o zaštiti zviždača te ukidanje imuniteta članovima Vlade za koruptivna kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Tako da se tu jako vidi opredjeljenje HDZ-a i Vlade što se tiče borbe protiv korupcije”, poručio je Malenica.

Istragu u aferi Janaf Uskok je u petak proširio na HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je Sabor ukinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Uhićenja dokaz Vladine aktivne politike i nulte tolerancije na korupciju

Published

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su uhićenja u “aferi Janaf” dokaz Vladine aktivne politike, koja ima nultu toleranciju na korupciju, bez obzira na ime i prezime, dužnost ili stranku.

“Politika ove Vlade, mene osobno i HDZ-a jest da naša neovisna pravosudna tijela, Državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK i policija su neovisni, nepristrani, samostalni u svojem radu, nitko im ne govori što da rade ili ne rade. To je osnovno načelo našeg funkcioniranja”, rekao je novinarima Plenković nakon sastanka sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina.

Ne postoji “magična kutija”, DORH i policija trebaju raditi svoj posao

Važno je da svi razumiju da ne postoji nekakva “magična kutija” pomoću koje bi netko moga znati što netko drugi radi, kazao je Plenković poručujući kako je jedini način, ako postoji opravdana sumnja u koruptivne radnje, da DORH i policija rade svoj posao.

“Ovo je najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju. Bez obzira na ime i prezime, dužnost, i stranku. Nemate drugi način, ovo je jedini pravi način. A ovakvi slučajevi će djelovati preventivno, to je cijeli smisao. Nema nikad umora od borbe protiv korupcije, baš nikada”, naglasio je premijer.

Ako se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv, očekujemo da odgovara, istaknuo je Plenković i ustvrdio da su, bez obzira na uhićenje HDZ-ova zastupnika Dražena Barišića, Vlada i parlamentarna većina stabilni.

Na pitanje kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić završio na izbornoj listi, a već je u siječnju imao optužnicu pa mu je jučer također skinut saborski imunitet, Plenković je ustvrdio kako to nije problem.

“To nije problem zato što sve što je vezano za njega nije vezano za njegov saborski mandat. Ovdje se skidao imunitet samo zato jer je postao saborski zastupnik. On se, koliko sam shvatio, veseli sudskom postupku pa da dokaže da to što mu se stavlja na teret nije točno”, rekao je.

Na pitanje trebaju li gradonačelnici podnijeti ostavku zbog optužnica Plenković je odgovorio da ne trebaju ako su tek optuženi.

“Ako im se dokaže ili ako ne mogu obnašati svoju funkciju, onda svakako za to postoje zamjenici, da grad funkcionira”, kazao je.

Elektrocentar Petek nije veliki donator HDZ-a

Plenković je pritom opovrgnuo tvrdnje da je Elektrocentar Petek, tvrtka povezana s jučerašnjim uhićenjima, bila veliki donator HDZ-a.

“Pa i nije baš, prvo nisam nikad ni čuo za tu firmu, koliko sam vidio u mandatu mene kao predsjednika HDZ-a oni su donirali prije četiri godine 10.000 kuna, a provjerio sam – gospodin nije niti član HDZ-a”, ustvrdio je.

Također je odbacio spekulacije da je uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević navodno trebao biti smijenjen sa svoje pozicije još prije godinu dana, rekavši kako se izmišljaju takve priče radi ucjenjivanja.

“Mi živimo u svijetu pabirčenja, šuškanja. Malo sam pratio, jer su mi dali određene linkove, da vidim koje sve nebuloze možete čuti od saborskih zastupnika, klubova, osobito Domovinskog pokreta i Mosta, dviju stranaka koje su išle na parlamentarne izbore da bi nakon njih imali ucjenjivački kapacitet, jer to je bio jedini domet njihovih programa i stavova”, kazao je Plenković.

Oni su se sada pretvorili u “frustrirane ucjenjivače koji smišljaju teorije da je premijer nešto znao, ili da mu je netko nešto rekao”, dodao je.

“Sve te stvari treba otkloniti, policija i DORH rade svoj posao neovisno, a usto ovakve stvari rade tajno. Ako je nešto tajno, onda to nije javno, onda za to ne zna nitko osim ljudi koji se time bave, pa ni predsjednik Vlade”, naglasio je Plenković.

Sagledat će situaciju oko smjene Kovačevića

Na pitanje hoće li smijeniti optuženog Kovačevića odgovorio je kako će sagledati cijelu situaciju jer Janaf kotira na burzi, a država nije jedini vlasnik.

Na upit postoji li način ili sistem kontrole za ljude koji će zasjesti na rukovodeće pozicije ustvrdio je kako tako nešto ne postoji. “Nemate nikakvog načina da ovako nešto uočite, to je jednostavno nemoguće”, rekao je.

Što se tiče curenja informacija tijekom jučerašnjih uhićenja, Plenković kaže da treba utvrditi odakle izlaze informacije u ovakvim postupcima.

“Postoje tri mogućnosti – policija, DORH ili sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta”, poručio je premijer.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Bačić: Barišić stavlja mandat u mirovanje, saborska većina nije ugrožena

Published

on

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak kako je HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić u poslijepodnevnim satima stavio svoj mandat u mirovanje, a poručio je i kako saborska većina nije ugrožena.

“Sukladno najavi koju je danas dao medijima gospodin Dražen Barišić da je vladajuća većina, unatoč procesu koji se protiv njega vodi, neupitna, on je u poslijepodnevnim satima stavio svoj mandat u mirovanje kao saborski zastupnik, nakon čega će nadležna tijela stranke, prije svega Predsjedništvo HDZ-a vrlo brzo Hrvatskom saboru uputiti zamjenika gospodina Barišića”, rekao je Bačić za RTL.

Naime, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo je ranije danas odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za zastupnike Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP) koji se dovode u vezu s aferom Janaf.

Na pitanje zna li se već tko će biti Barišićev nasljednik u Saboru, Bačić je reko da će to biti netko od preostalih kandidata na listi u VI izbornoj jedinici. “O tome će odluku donijeti Predsjedništvo HDZ-a. Time je vladajuća većina stabilna i neupitna, Vlada ima punu potporu u Hrvatskom saboru i nastavit ćemo se boriti protiv kriminala i korupcije i svega što smo u našem izbornom programu najavili”, poručio je šef Kluba HDZ-a.

“Sutra je glasovanje gdje ćemo trojici zastupnika protiv kojih je Državno odvjetništvo pokrenulo postupak skidanja imuniteta glasovati. Kao što vidite svi će klubovi takvu odluku i prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva podržati, a već prilikom idućeg prvog glasovanja u Hrvatskom saboru će novoizabrani zastupnik položiti prisegu i započeti s radom.

Bačić se referirao i na slučaj gradonačelnika Požege Darka Puljašića kojem je također skinut imunitet, ali se on ne dovodi u vezu s aferom Janaf nego je zahtjev za skidanje imuniteta uputio slavonsko-brodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018. zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.

“Skidanje imuniteta gospodinu Puljašiću nije povezano s današnjim istragama i radnjama  koje provodi Državno odvjetništvo. Gospodin Puljašić je izabrani gradonačelnik Požege i mi smo znali da je protiv njega istraga otvorena, međutim nije bila podignuta optužnica. Njega je njegova matična nadležna teritorijana županijska organizacija predložila za kandidata u Sabor”, rekao je Bačić.

Napomenuo je i kao se vodi presumpcijom nevinosti, a poručio je i kako kazneno djelo, korupcija i kriminal nisu stranački obojana, ona se veže uz pojedinca. Nikoga ne optužujem od kolega, ali želim reći da kazneno djelo ima ime i prezime. Bilo kakvo kazneno djelo da se dogodi, a da ga je počinio netko iz HDZ-a, odbijam da ima ikakve veze s HDZ-om ili drugom političkom strankom. Vidite da su neki iz SDP-a i HNS-a, možda i neke druge stranke. Ne bih generalizirao već vezao djelo uz osobu imenom i prezimenom.”

Jandroković: Glasovanje u sutra u 10 sati

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u Koprivnici glasanje u Saboru o skidanju imuniteta HDZ-ovim zastupnicima Draženu Barišiću i Darku Puljišiću, te SDP-ovom zastupniku Vinku Grgiću za petak u 10 sati.

“Mandatno-imunitetno povjerenstvo održalo je sjednicu i jednoglasno su donesene odluke o skidanju imuniteta zastupnicima za koje je to zatražio DORH. Hrvatski sabor sutra će o tome glasovati  u 10 sati. Parlamentarna većina ostaje 76 zastupnika”, rekao je Jandroković u Koprivnici gdje je sudjelovao na  dodjeli nagrada “Zlata vrijedan” za najbolje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj u 2020. godini.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije