Plenković: Situacija s pandemijom koronavirusa traži nacionalno jedinstvo

Premijer Andrej Plenković poručio je u intervju Globusu da situacija s pandemijom traži nacionalno jedinstvo, solidarnost te visok stupanj odgovornosti kako bi se spasilo što više života i gospodarstvo, a oporbu je prozvao da neodgovorno ruši sve što se čini u borbi protiv covida-19.

Premijer je u intervjuu potvrdio da se razmatraju i nove mjere, kao i proširenje postojećih, s ciljem smanjenja broja oboljelih.

“Ponovit ću da je naš prioritet bio i ostao očuvanje zdravlja naših građana i spašavanje svakog života. Tu treba jasno reći da nije izbor zdravlje ili gospodarstvo, nego – i zdravlje i gospodarstvo. Najlakše bi bilo uvesti još jedan lockdown, no malo tko pritom pita odakle onda za plaće i financiranje gospodarstva”, rekao je.

Izuzetno važnim istaknuo je da se svi pridržavaju propisanih mjera kako bi se zajedničkim naporima smanjio broj zaraženih i pritisak na bolnice i zdravstveno osoblje “koje daje sve od sebe da bi se spasio svaki život i održao zdravstveni sustav”.

“Ovakva kriza traži od svih nas usmjerenost na nacionalno jedinstvo, međusobnu solidarnost i visok stupanj odgovornosti kako bismo spasili što više života, a posredno i naše gospodarstvo koje je, uostalom, ključno i za financiranje zdravstvenog sustava”, poručio je.

Govoreći i dolasku cjepiva istaknuo je da ćemo se zaraze brže riješiti bude li se velik udio stanovništva cijepio te najavio pokretanje javne kampanje jer, kako je naglasio, želimo da sve informacije o cjepivu budu transparentne, jasne, znanstveno utemeljene kako bi se građanima objasnilo koje su koristi od njega i kako ih ono može zaštititi od bolesti.

Komentirajući poteze oporbe ustvrdio je kako je šteta što se njezin doprinos u korona krizi “sveo na miniranje rada stožera”.

“Nastojanja oporbe da se o svemu odlučuje u Hrvatskom saboru samo dodatno razotkriva njihovo duboko nerazumijevanje prirode ove krize u kojoj je potrebno donositi odluke. Kako bi se, primjerice, u Saboru postigla dvotrećinska većina o tome treba li fizička distanca bili metar, metar i pol ili dva, koliko ljudi može biti u trgovinama ili na tržnici i da ne nabrajam dalje? Ne želim ni pomisliti kakvo bi nam tada tek izgledalo upravljanje ove krize”, rekao je Plenković.

Dodao je da su u Hrvatskom saboru izglasani svi potrebni zakoni koji omogućuju vladi i stožeru da donosi potrebne operativne odluke te ustvrdio da je takav sustav “osigurao potrebnu fleksibilnost za donošenje svih potrebnih mjera u kratkim rokovima”.

“Ako u oporbi imaju vremena neodgovorno rušiti sve što činimo u borbi protiv covida-19, to je njihovo pravo, a mi ćemo nastaviti poduzimati optimalne mjere za zaštitu zdravlja i očuvanje gospodarstva”, poručio je premijer.