Plenković se susreo s srbijanskom premijerkom Anom Brnabić u Subotici

Izvor: Twitter

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak se u Subotici sastao sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić te je poručio da dvije zemlje nastoje u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja.

Otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan je iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji. Unaprjeđenju bilateralnih odnosa pridonose Anja Šimpraga i Tomislav Žigmanov kao članovi obiju vlada. Nastojimo u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja”, napisao je Plenković na Twitteru.

Plenković je doputovao u jednodnevni posjet na otvaranje novog sjedišta hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu te u posjet hrvatskoj manjini koji je započeo susretom sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom u vojvođanskom gradu Srijemskoj Mitrovici.

Nakon gostovanja u Srijemskoj Mitrovici hrvatski premijer otišao je na susret s vodstvom zajednice na sjever Vojvodine u Suboticu.

“U Hrvatskom domu Matica u Subotici održali smo radni sastanak s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić, predsjednikom @stranka_dshv
@tomezig i predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. U snažnom partnerstvu realiziramo brojne projekte koji pridonose boljem položaju Hrvata u Srbiji!”, tvitao je hrvatski premijer.

Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Hrvatskoj zajednici u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupu Svalini i predstavnicima župe sv. Dimitrija premijer je zahvalio što skbre o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture.