Povezite se

Politika

Plenković: SDP neodgovorno pokušao minirati rad Nacionalnog stožera

Objavljeno

-

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prozvao je SDP “zbog pokušaja izgradnje nepovjerenja i miniranja rada Nacionalnog stožera Civilne zaštite” u kontekstu koronakrize te ocijenio da će javnost to prepoznati i na izborima nagraditi odgovorne političare, a ne politikante.

“Javnost će zaključiti tko je ozbiljan, a tko ne. Tko zna, a tko ne zna voditi zemlju, tko je politikant, a tko odgovoran političar. Tko će Hrvatskoj u budućnosti osigurati radna mjesta, plaće, mirovine, brzi gospodarski oporavak. I one koji će tu sada nabacivati blato, izmišljati krize, raditi paniku – i što je nagore – pokušaj izgradnje nepovjerenja u struku i u Stožer”,  rekao je Plenković na Biokovu odgovarajući na novinarska pitanja.

Ustvrdio je da je SDP nastojao “minirati uspješan proces” koji je, kako je rekao, vođen s glavnom i jedinom brigom – zaštite zdravlja hrvatskih građana te ocijenio da će građani to prepoznati.

“Nastojali su minirati uspjeh onoga što smo ostvarili. I u ovoj (predizbornoj) kampanji su to činili do maksimuma, ali mislim da većina ljudi vidi o čemu se radi i da će tako i izbori završiti – oni koji su neozbiljni ne mogu biti nagrađeni”, poručio je Plenković.

Ostojićevo glumatanje primjer je užasa i očaja u SDP-u

Istaknuo je pritom kao primjer ponašanje SDP-ovog Rajka Ostojića koji je, kako je rekao, napravio cijeli spektakl, teatar i glumatanje.

“Glumio je epidemiologe, infektologe, virologe, samoinicijativno otišao u samoizolaciju i – hops!, evo njega na Zabavnom radiju u sučeljavanju. Kao da je pojeo sve ono što je glumatao danima…”, prokomentirao je Plenković Ostojićevo ponašanje nakon što je doznao da je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

 Plenković smatra kako je taj primjer “jednostavno poruka užasa i očaja koji ima SDP”.

Ponovno je odbacio tvrdnje čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore da im HDZ vrbuje ljude.

“Ne radimo mi to. Ne znam što će sada još izmisliti. Valjda nemaju tema, nemaju programa, nemaju ideja za budućnost Hrvatske, pa ćemo se onda malo igrati nekakvim navodnim tezgarenjem koje ne postoji”, prokomentirao je čelnik HDZ-a.

Svatko ima pravo glasovati

Vezano uz preporuke DIP-a o glasovanju, Plenković je naglasio da su Ustav i zakon jasni – da svatko ima pravo glasovati.

DIP je danas promijenio svoju raniju uputu o glasovanju, vezanu uz glasovanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom.

Više, naime, nema preporuke biračima da ne dolaze na biračko mjesto ako imaju temperaturu i respiratorne i druge simptome karakteristične za koronavirus, a koja je izazvala reakcije nekih ustavnopravnih stručnjaka koji su upozorili na to da prema Ustavu svatko ima pravo birati i biti biran.

“Pročitao sam maloprije priopćenje (DIP-a). Vidim da su u obzir uzeli uobičajenu praksu gdje se očekuje svojevrsni oprez onih koji su zaraženi nekom od zaraznih bolesti, da u takvom stanju ne ugrožavaju druge. Vidim da su se pozvali na zdrav razum. U ovom trenutku nije to tako velik broj ljudi. U svakom slučaju, Ustav i zakon su jasni, svatko ima pravo glasati, rekao je Plenković.

Dodao je da je situacija s epidemijom koronavirusa nešto s čime se do sada nismo susreli te ocijenio da je odluka DIP-a “odluka koja ima određeno utemeljenje”. “Vidjet ćemo hoće li tu biti nekih problema. Ne bih to htio prejudicirati u ovom trenutku”, dodao je.

Nakon odluke na razini EU o otvaranju granica, a u kontekstu koronakrize, Plenković je danas rekao da se sada moramo naučiti balansirati između javnozdravstvenih aktivnosti i reaktivacije gospodarstva i turizma.

Hrvatska je turistička zemlja koja je, istaknuo je pritom, u protekle tri godine za mandata njegove vlade imala tri rekordne turističke sezone.

“Da bismo generirali prihode, gospodarski rast, Hrvatska mora biti okrenuta turizmu, a bitno je da i mi, i svi koji dođu, vodimo računa o tri jednostavna načela – higijena dezinfekcija, distanca. Da se čuvamo, pazimo i onda ćemo moći balansirati i imati ekonomsku aktivnost. To će raditi svi diljem svijeta. Mislim da se moramo naviknuti na tu vrstu balansa i suživota”, ustvrdio je.

Plenković otvorio vidikovac “Nebeska šetnica”

Premijer Plenković je u Parku prirode Biokovo, na predjelu Ravna vlaška, otvorio vidikovac “Nebeska šetnica”, Skywalk Biokovo, izgrađen u obliku potkove 12 metara od ruba litice sa staklenom plohom za hodanje sa zaštitnom staklenom ogradom u što je uloženo oko 8 milijuna kuna.

Vidikovac je dio projekta “Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo”, vrijednog 31 milijun kuna, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Bespovratna sredstva iz EU fondova iznose 27 milijuna kuna, a ostatak sredstava je osiguran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika.

Plenković je rekao kako vidikovac daje sasvim novu dimenziju Parku prirode te da će biti nova atrakcija cijele Makarske rivijere, zbog predivnog pogleda i jedinstvenog osjećaja koji vidikovac pruža.

Politika

Plenković svim silama, nepokajane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Published

on

Saborski zastupnik, umirovljeni general Željko Sačić opet se osvrnuo na obljetnicu VRO “Oluja”, potpredsjednika Vlade Miloševića, premijera Vlade Plenkovića ali na političke, zakulisane igre koje sve vode, u kako kaže tkz. srpsko hrvatskoj Vladi.

Evo što je poručio Željko Sačić:

Boris Milošević, predsjednik aboliranog sdssa i potpredsjednik Vlade RH (ne zato što je posebno sposoban, nešto jako pametan, izniman u nečemu za opće dobro, već samo zato sto je – “Srbin”, i samo zbog toga zadužen je u ovoj koalicijski srpsko hrvatskoj Vladi za “društvene djelatnosti” (Čitaj za: cenzuru, razvodnjavanje, nadzor, preodgoj i “vaspitanje” Hrvata) iako sa zelučanim problemima, na javnu molbu Plenkovića (više dana ponavljanu), ipak se (sramežljivo i samozatajno) ukazao na 25.obljetnicu ” Oluje” u Kninu..

Ali je u dosluhu i po Pupovčevom planu, radi “ravnoteže” poslao svojeg potpredsjednika sdssa Dejana Mihajlovića (aktualnog načelnika (po zlu poznate) hrvatske općine Krnjak) u Srijemsku Raču.. Gdje se “Oluja” “komemorira” sa Vučićem, Irinejom, Vulinom i sl. kao “najveći genocid i etničko čišcenje Srba iz svojih vekovnih ognjišta od vremena NDH”…Pa sad, u toj političkoj šizofreniji, u Plenković-Pupovčevoj režiji i koaliciji, kako graditi, i s kim – miran život, suživot, tzv.”pomirbu”, okrenuti u “budućnost, sa zaboravljenom (četničkom) prošlošću”.

Kad je oni (sada čak i u Vladi RH) nikako ne žele samokritički, sa pokajanjem, naknadom ratne štete, razminiranjem (od njih mino zagađene) Hrvatske, dostavom podataka o nestalim našim herojima i civilima koje su nevine pobili, dostavom opljačkanog blaga i arhiva i sa molbom za oprost, od Hrvata -prihvatiti ???

A Plenković ih svim silama, takve nepokajnane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Ucitavanje vijesti

Politika

Miro Bulj: Luka Gaženica nema pročistač za otpadne vode

Published

on

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj izjavio je u utorak kako je zadarska luka Gaženica predana u ruke turskom vlasniku te će ona bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.

Bulj je to, kako je priopćio Most, izjavio na konferenciji za novinare u Zadru, na kojoj su bili i Mostovi županijski vijećnik Zadarske županije Ivan Matić te gradski vijećnik Mladen Malta.
 Naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka, u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.
„Ovo je važan projekat, jer Zadar kao centar Jadrana zaslužuje ovakvu luku, ali ne i ovakvo ponašanje gdje je investicija od 1,5 milijarde kuna predana doslovno “džabe” u ruke stranom turskom vlasniku, a nema ni pročistač za otpadne vode iz brodova i kruzera koji ovdje dolaze nego oni onečišćuju more i puštaju svoje fekalije u naše more. 
 To znači, ocijenio je, da će se u idućih 20-tak godina, dokad će imati koncesiju, naše more zagaditi, Turci će zaraditi novac, a država i narod neće imati ništa. 
Nezamislivo je da nitko ne odgovara za ovo. Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici. 
Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području, upitao je i dodao kako je ovo antituristički projekat i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. 
 Smatra kako smo postali odlagalište tuđih otpada, što je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi na način kako se rješava u normalnim civiliziranim državama, rekao je i dodao kako je Most već ranije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje nadzire more i da se naš nadzor prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. 
  Naglasio je kako je od projekta koji je bio važan za razvoj Zadarske županije na kraju učinjena šteta Hrvatskoj i okolišu te Jadranu i ljudima na ovom prostoru. Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4 tisuće novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci.“ – rekao je Miro Bulj.
 Ivan Matić smatra kako je razvoj luke neminovan, te da će tu dolaziti sve više brodova pa će tako biti i sve više ispuštanja fekalija u naše more. „Izgradnja pročistača je nužna i bitno je da se to što prije napravi jer ako se ova luka bude razvijala onako kako je obećano, onda bi izgradnja pročistača trebala biti prioritet.“

Ucitavanje vijesti

Politika

Domovinski pokret: Hrvatska mora podupirati inovacije u poljoprivredi

Published

on

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac rekle su da država mora podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, upozorivši da se poljoprivredna gospodarstva bore za opstanak prepušteni sami sebi.

“Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa”, ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac na konferenciji za medije u utorak.

Dodala je da se nepovratno izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja  Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11 posto, najviše od svih članica EU. Nigdje u EU poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu, upozorila je Vukovac, dodavši da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga.

Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštivanje zakona.

Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost.

Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku. 

“Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama”, poručila je Vučemilović, dodavši da taj “ceh” skupe države na kraju plaćaju radnici i poljoprivrednici.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju, podsjetivši da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. 

Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme ovog poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste. 

“Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU”, zaključila je Vučemilović.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije