Plenković: SDP nastoji poništiti kredibilitet Stožera civilne zaštite

Osijek, 28.06.2020 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zajedno s kandidatima posjetio je Osijek. Na slici Andrej Plenković i Marko Pavić.foto HINA/ ik

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako mu je žao žao što SDP kao oporbena stranka u kampanji nastoji poništiti kredibilitet Nacionalnog stožera civilne zaštite i stručnjaka koji u njemu sudjeluju.

Nakon druženja s članovima i simpatizerima stranke, Plenković je na upit novinara o kritikama SDP na račun Stožera kazao kako u njemu  sudjeluju epidemiolozi, infektolozi, virolozi, ljudi koji su eksperti.

Nije dobro ako nam političari, nadrijeliječnici počnu dijeliti savjete 

“Nije dobro ako nam političari, nadriliječnici i specijalisti drugih disciplina počnu dijeliti savjete, umjesto da slušaju one koji su nam pomogli da savladamo koronavirus u prvom valu njegova izbijanja, veljači, ožujku i travnju”, poručio je.

Za razliku od takvih, ocijenio je, u Vladi su se pokazali u očuvanju javnozdravstenog sustava, smanjenju zaraze. velikom broju iziječenih.

“U ovom trenutku imamo nešto povećani broj zaraženih, ali kao i cijeli svijet, u vremenu koje je pred nama, morat ćemo balansirati između zaštite zdravlja te održavanja ekonomije i turizma”, naglasio je Plenković.

Pozitivnima ocjenjuje okolnosti da nakon pojave žarišta zaraze u Đakovu nema težih oblika bolesti te nitko nije na raspiratoru. 

Zahvaljujući Vladi zdravstveni sustav dignut na visoku razinu

“Treba podsjetiti da je zahvaljujući angažmanu Vlade cijeli zdravstveni sustav dignut na visoku razinu, zaštitna oprema je osigurana, sve je to osgiurala Vlada HDZ-a, sigurno nije oporba i mi ćemo se tako nastaviti odgovorno ponašati”, kazao je.

Novinare je zanimalo i kako tumači da mediji u BiH javljaju o slučajevima u kojima se njihovim građanima nije omogućio tranzit kroz Hrvatsku te da je njihovo Ministarstvo vanjskih poslova najavilo kako će sutra odgovoriti reciporčnim mjerama.

Plenković je rekao kako su BIH i Hrvatska upućeni jedni na drugu te obje moraju napraviti maksimalne napore radi smanjivanja intenzitieta novozaraženih osoba, a radi sigurnosti građana dviju zemalja.

Čim to epidemiološke mjere dopuste, zatvaranje granice s BiH bit će ukinuto 

“S te strane ćemo voditi dijalog i čim to epidemiološke slike dopuste, mjere će biti ukinute”, poručio je.

Istaknuo je kako u IV. izbornoj jedinici očekuje i bolji rezultat nego 2016. godine, kada je HDZ osvojio šest mandata, podsjetivši da su u protekle četiri godine provedbe “Projekta Slavonija” za pet slavonskih županija do sada ugovoreni projekti vrijedni 12,8 milijardi kuna, a samo u Osječko-baranjskoj županiji oko 5 milijardi kuna.

“Na tom tragu želimo ovaj projekt nastaviti i u idućem mandatu jer je ‘Projekt Slavonija’ postao nezaobilazni instrument razvoja Hrvatske”, kazao je Plenković.

Smanjenje PDV-a na svu hranu s 25 na 13 posto

Kao neke od mjera kada nakon izbora, kako vjeruje, sastavi i novu vladu, najavio je smanjivanje PDV-a na svu hranu s 25 na 13 posto te smanjivanje stopa poreza na dohodak i poreza na dobit.

Na upit da usporedi mandat njegove s mandatom Vlade SDP-a što se tiče proračuna i kreditnog rejtinga, Plenković je naveo kako su, unatoč procjenama međunarodnih financijskih institucija da će nam, kao i drugima, pasti kreditni rejting zbog “najveće krize u posljednjih 100 godina”, dvije kreditne agencije Hrvatskoj zadržale investicijski kreditni rejting.

Mnogim investitorima nismo bili zanimljivi dok nismo došli na razinu investicjskog kreditnog rejtinga, kojeg je osigurala ova Vlada. SDP-ova Vlada nas je zadužila za 70 milijardi, a ova Vlada je tri godine za redom ostvarila proračunski višak, što nije napravila nijedna vlada od 1990. na ovamo,” istaknuo je.