Plenković: SAD bi za nekoliko dana trebao ukinuti vize za državljane RH

Premijer Andrej Plenković je, u obraćanju gospodarstvenicima u Koprivnici, otkrio da bi vize za Sjedinjene Američke Države trebale biti ukinute za nekoliko dana. Podsjetimo, MUP je prošli tjedan objavio kako odluka o ulasku Hrvatske u američki Program izuzeća od viza trebala bi biti donesena do kraja američke fiskalne godine, odnosno do 30. rujna, a hrvatski bi građani bez viza u SAD mogli putovati već do kraja ove godine.

– Mi smo pred ukidanjem viza za hrvatske državljane od strane Sjedinjenih Američkih Država. To bi se trebalo dogoditi za nekoliko dana. Na tome smo dugo radili i mislim da je konačno i ta prepreka koja je usporila i trgovinske i investicijske tokove sa SAD-om – uskoro iza nas, najavio je premijer Plenković.

Odluka o ulasku Hrvatske u američki Program izuzeća od viza trebala bi biti donesena do kraja američke fiskalne godine, točnije do 30. rujna 2021., a hrvatski bi građani bez viza u SAD mogli putovati već do kraja ove godine, izvijestio je MUP prošloga tjedna.

Stopa odbijenih viza ispod tri posto

Stopa odbijenih zahtjeva za vize spuštena je ispod tri posto u 2020. godini, što je State Department službeno i potvrdio 16. veljače 2021., a ispunjavanje tog uvjeta godinama je bilo velik izazov. U procesu uključivanja u Program izuzeća od viza također je bilo potrebno ispuniti i niz sigurnosnih uvjeta, pri čemu je Ministarstvo unutarnjih poslova zadnje četiri godine intenzivno surađivalo s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti.

Najveći dio sigurnosnih uvjeta odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.