Plenković s malteškom predsjednicom Marie–Louise Coleiro o gospodarskoj suradnji

FB

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u ponedjeljak s malteškom predsjednicom Marie–Louise Coleiro Preca o unaprijeđenju gospodarske suradnje te mogućem zajedničkom izlasku na tržišta trećih zemalja, priopćio je premijerov ured za odnose s javnošću.

“Zaključeno je kako treba unaprijediti gospodarsku suradnju, posebno u području brodogradnje, strojogradnje, telekomunikacija, civilnog zrakoplovstva i turizma”, piše u priopćenju.

Prema istom izvoru, razmijenjena su mišljenja i o mogućem zajedničkom izlasku na tržišta trećih zemalja, s obzirom da Malta ima tradicionalno dobre gospodarske odnose sa zemljama sjeverne Afrike te Bliskog i Srednjeg istoka, a Hrvatska može Malti ponuditi korištenje hrvatskih luka Rijeke i Ploča za pristup tržištima zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Predsjednica Coleiro Preca izvijestila je predsjednika vlade o ukidanju svih ograničenja na tržištu rada za hrvatske državljane.

Dvije su strane istaknule zadovoljstvo političkim odnosima između dvije zemlje, kao i suradnjom u okviru Europske unije, te pozdravile organizaciju Hrvatsko-malteškog gospodarskog foruma, koji se održava danas u Zagrebu. Prema popisu Hrvatske gospodarske komore (HGK) u izaslanstvu malteške predsjednice su predstavnici 32 tvrtki i organizacija.

Premijer Plenković predstavio je svojoj gošći prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2020.

Coleiro Preca se ranije sastala s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Ovo je prvi posjet čelnika Malte Hrvatskoj nakon više desetljeća.