Plenković: ‘RH ne da na Oluju – kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku’

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u govoru na Kninskoj tvrđavi da mu je čast biti danas u Kninu, simbolu hrvatskih pobjeda. Hrvatska je oslobođena, nakon što je prošla brualnu agresiju velikosrpskog Miloševićevog režima, i danas je modernizirana, članica EU-a i NATO-a. No, toga ne bi bilo da nije bilo “Oluje”. Tek se tada 250.000 izbjeglih Hrvata moglo vratiti. Olujom je spriječena još jedna Srebrenica, Oluja je bila prekretnica i za RH i za cijeli jugositok Europe”, rekao je.

Poručio je da hrvatska država ne da na Oluju jednako onako kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku. “U srcu su nam svi oni koji su pali za domovinu, sjećamo se poginulih civila i nestalih, i ustrajno ćemo raditi na njhovom pronalasku. Imamo trajnu obvezu prema njima”, naglasio je.

“Hrvatska je danas suverena, nezavisna i slobodna, a dugi je niz onih koji su pali za nju. Danas ovaj hrvatski stijeg nije samo simbol pobjede u Domovinskom ratu nego spomen na žrtve koje su za nj pale. Želim apelirati na slogu naših branitelja, hrvatskih ljudi. Osim pobjede danas slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu. Hrvatska u budućnosti treba omogućiti dostojan život, obrazovanje, zaposlenje i plaću, da obitelji ostaju u zemlji, a umirovljenici imaju dobar standard. Želim i Hrvatsku u kojoj ćemo poštivati sve žrtve i nastojati postići široki konsenzus te Hrvatsku u kojoj će se sve manjine osjećati integrirano. Zahvaljujem posebno našem prvom predsjedniku Franji Tuđmani koji je, kada je ovdje 6. kolovoza 1995. rekao ‘Imamo Hrvatsku’, rekao ono što su generacije Hrvata sanjale”, poručio je premijer Andrej Plenković.