Plenković: Rekonstrukcija je zaokružena

13., izvanredna sjednica Hrvatskoga sabora.

Premijer Andrej Plenković u petak je rekao da je izglasavanjem novih ministara zaokružena rekonstrukcija to jest osvježenje Vlade.

Plenković je zahvalio saborskim zastupnicima koji su dali povjerenje novim ministrima i potpredsjednicima Vlade.

S time smo zaokružili našu aktivnost osvježenja ili rekonstrukcije Vlade. Očekujem od novih ministara da angažirano, predano i u skladu s programom Vlade svojim političkim i stručnim iskustvom već od ponedjeljka prionu aktivnostima koje će omogućiti realizaciju naših ciljeva, izjavio je Plenković u Hrvatskom saboru te dodao kako ima povjerenja u ljude koje je izabrao.

Ponovio je da su im ciljevi: gospodarski rast, društvena solidarnost, pravna sigurnost, jačanje vrijednosti u političkom sustavu i snažno pozicioniranje Hrvatske na međunarodnoj sceni.

Rasprave na odborima o novim ministrima ocijenio je kvalitetnima iako je, kaže, bilo i političkog folklora i prebacivanja stigme korupcije na HDZ i Vladu.

Plenković: Odlučno ‘ne’ stigmatiziranju mene i moje Vlade  

“Moja ključna poruka danas je bila da ne dolazi u obzir da bilo tko meni i mojoj Vladi, pa i stranci prebacuje ljagu korupcije, pogodovanja ili bilo kakvih nepravilnosti. Kažem odlučno ‘ne’ stigmatiziranju mene i moje Vlade”, istaknuo je.

Za ministre koji su se našli u javnom kontekstu pod optužbama rekao je da će imati prigodu to razjasniti, ali da će u konačnici –  ne oporbeni političari, već neovisne institucije – donijeti meritoran sud. “To je ta bitna razlika između demagoga, difamatora, populista i ozbiljnih stranaka koje vode Vladu u interesu Hrvatske i sugrađana”, naglasio je Plenković.

Uvjeren je da će rekonstrukcijom zadržati povjerenje građana te je prozvao oporbu “prpošne stalkere i plačljive, ljude bez obraza” za laži i manipulaciju jer, kaže, upravo su oni donijeli odluku o tome da se u mirovinu ide sa 67 godina da bi se kasnije priključili inicijativi protiv toga.

“Te laži i manipulacije hrvatski građani moraju čuti”, istaknuo je.

Na pitanje zašto smijenjeni ministri nisu dobri za Vladu, a dobri su za Sabor odgovorio je kako je to stvar elementarne političke abecede i da svako tko se izabere u Saboru ima izravno mandat koji je neopoziv.

“Kako ćete imati mir i funkcioniranje institucija da biste ostvarili gospodarski rast ako nemate parlamentarnu većinu?”, upitao je Plenković te dodao da se ne boji da će izgubiti njihove ruke.

Za Miru Kovača koji je ustvrdio da je potrebna rekonstrukcija HDZ-a rekao je da – ukoliko netko ima političkih ambicija – to razumije i poštuje.

“Članovi i članice HDZ-a dobro će promisliti kada im predsjednik stranke, Vlada i parlamentarna većina cijeli dan vodi bitku s političkim protivnicima i argumentima pobjeđuje, miče stigmu povezanu s korupcijom, a onda se baš taj dan nađe netko tko bi iskoristio trenutak da nešto kaže i skrene pozornost na sebe i nastoji nešto ušičariti”, rekao je Plenković te dodao kako prije svega očekuje političku mudrost i lojalno, te primjereno i korektno ponašanje.

“Što biste vi htjeli, da kažem ‘bu’ i zabranim nešto nekom govoriti?”, upitao je premijer odgovarajući na novinarska pitanja.