Plenković: Regres od 1.250 kn u javnim i državnim službama

Premijer Andrej Plenković

Sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković počeo je s najavom kako se želi zahvaliti ministru financija Zdravku Mariću jer će se ove godine isplatiti regres za korištenje godišnjeg odmora svim službenicima i namještenicima u javnim i državnim službama u iznosu od 1.250 kuna. Isplata će početi 14. srpnja.

Ministarstvo financija je jučer u skladu s proračunskim planiranjem izdalo obveznice u iznosu od 3 milijarde kuna s ročnošću od 15 godina. Prinos je 3,3%, a godišnja kamata 3,25%. Obveznice su kupili mirovinski fondovi i osiguravajuća društva, kazao je Plenković.

Govoreći o djeci koja boluju od neuroblastoma premijer je kazao da je Povjerenstvo, kojega je osnovao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, analiziralo situaciju te da su u komunikaciji s ministarstvima osigurana sredstva za dvoje pacijenata koja su u situaciji da je indicirana primjena lijeka.

Premijer Plenković kazao je da će popodne Vlada otići u Sarajevo i s ministrima Vijeća ministara BiH. Sjednica će biti održana u petak. To je važna politička poruka o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dodao je. Zahvalio je ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na sudjelovanju u pripremi sutrašnje sjednice.

Kad je riječ o odnosima sa Slovenijom pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Prošlog četvrtka donijeli smo izjavu i stav RH i dalje je nepromijenjen. Izašli smo 2015. godine iz arbitražnog procesa koji je postao kompromitiran protupravnim radnjama. Arbitražnom presudom nismo vezani niti ćemo ju primjenjivati kao takvu, kazao je Plenković.  Nastojat ćemo dijalogom rješavati sa Slovenijom otvorena pitanja. Ministrica Pejčinović Burić i ja bit ćemo u srijedu u Ljubljani i razgovarat ćemo sa slovenskim kolegama, dodaje.

Osvrnuo se i na susret sa županima u Požegi. Mislim da je taj sustav šestomjesečnih susreta sa novoizabranim županima jedan inovativan pristup u unaprijeđenju odnosa i dijaloga i bolje koordinacije te rada između Vlade i županije, kazao je.

Premijer je izjavio i kako očekuje da će rad Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima donijeti smanjenju podjela u društvu.