Povezite se

Vijesti

Plenković razgovarao sa Šarecom i kaže da nema drame u odnosima Hrvatske i Slovenije

Objavljeno

-

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak rano ujutro da je na marginama summita EU-a kratko razgovarao sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom istaknuvši kako bi volio da Hrvatska i Slovenija sjednu za stol i riješe probleme.

 Na upit je li bilo riječi o kritikama Slovenije, koja Hrvatsku proziva zbog vladavine prava, Plenković je rekao da tu nema ništa novo.  “To je kontinuirana teza. Ja bih volio da Hrvatska i Slovenija sjednu za stol i riješe probleme. Veselimo se što premijer Šarec danas dolazi u Dubrovnik na sastanak Kina plus 16 i opet ćemo malo razgovarati”, rekao je Plenković.

 Slovenija posljednjih dana optužuje Hrvatsku i njezinu obavještajnu službu za prisluškivanje i  za pokušaje da intervenira u slovenske medije da o tome ne objavljuju priloge.   “Nema tu velike drame i nije to ništa novo. Uskoro su europski izbori i svatko mora imati neku malu temu i pokazivati kako štiti nacionalne interese”, rekao je Plenković.

(Hina)

Nastavi pregledavati

BIH

Sve veći priljev migranata uz granicu s Hrvatskom

Published

on

Pritisak ilegalnih migracija na granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske sve je veći, jer više od stotine migranata svakodnevno stiže na područje Unsko-sanske županije, upozorio je u utorak policijski glasnogovornik.

Problem postaje sve veći s popuštanjem restriktivnih mjera koje su bile na snazi do kraja svibnja zbog suzbijanja epidemije koronavirusa. Autobusi za Bihać puni su ilegalnih migranata koji žele nastaviti put ka Hrvatskoj i dalje prema bogatim članicama Europske unije.

U tom gradu i drugdje u županiji nema mjesta u migrantskim centrima i sve više ljudi boravi na otvorenom i u improviziranim skloništima.

“Kako je u posljednjih sedam dana ponovo uspostavljen autobusni međugradski prijevoz na područje županije u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata”, kazao je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić, prenosi agencija Fena.

Dodao je da policija nastoji kontrolirati njihovo kretanje i provjerava ih pri dolasku, a kod nekih su pronašli identifikacijske kartice izdane u migrantskim centrima kod Sarajeva.

Predsjednik lokalne vlade Mustafa Ružnić strahuje da će stanje biti još gore nakon što je ostavku podnio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, pa će se morati nositi s novim migrantskim valom.

“Ponovo ćemo imati krizu u tijelima BiH koja upravljaju migracijama”, kazao je Ružnić za televiziju N1.

Upozorio je da bi građani na tom području mogli preuzeti stvar u svoje ruke, organizirati masovne prosvjede i potjerati migrante na granicu s Hrvatskom.

Ucitavanje vijesti

Sisačko-moslavačka županija

Steže se prsten oko Kristinke !!!

Published

on

Gradonačelica Siska Kristina Ikić Baniček/Facebook

Klub vijećnika Grada Siska HDZ, HKS, HSLS i nezavisna Vlatka Vukelić uputili su pismo medijima upozoravajući na brojne političko gospodarske manifetuke koje neumorno, “bez predaha”, provodi sisačka gradonačenica Kristina Ikić Baniček.

Priopćenje prenosimo u cijeosti:

S obzirom da je već ustaljena praksa SDP-ove gradonačelnice da njezini dizači ruku setom unaprijed naručenih pitanja obmanjuju sisačku javnost i stvaraju mitove o čudima koja se događaju u Sisku, danas nismo prisustvovali sjednici Gradskog vijeća.

Ovim putem javno pozivamo gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da umjesto bahaćenja i skrivanja, odgovori na sva do sad postavljena pitanja, naravno ukoliko joj to dopusti stranački kolega i suprug Darko Baniček. On je u još jednoj povlaštenoj kategoriji, budući mu je dopušten uvid u službene dokumente.
Sve češće se spominju navodne kriminalne radnje u gradskim trgovačkim društvima i ustanovama, Vodovodu i ŠRC-u, a ovih dana podigla se prašina oko nabavke novog vodenog tobogana u sklopu bazenskog kompleksa u Capragu, tobogana koji ne završava u bazenu, a koji su Siščani platili vrtoglavih 1,727 milijuna kuna!

Ima se za vodeni tobogan koji ne ide u bazen, a radnici u trgovačkim društvima svedeni su na minimalac i još ih se prvotnom verzijom htjelo spustiti i ispod zakonom propisanog minimuma, što su na sreću, uvidjeli sindikati i promptno reagirali. Nema se ni za plaće odgajateljica u vrtiću, pa su tako odgajateljice s preko 20, 30 godina staža u struci dovedene na plaću nešto sitno iznad 4000 kuna.

Sve više jača dojam kako se steže obruč oko SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, pa se postavlja pitanje hoće li ju zbog gradskih afera, pred sudom zastupati isto odvjetničko društvo u kojem radi bivši SDP-ov vijećnik Gradskog vijeća Grada Siska, a danas odvjetnik u Zagrebu i navodno bliski obiteljski prijatelj gradonačelnice, Siniša Babić. To odvjetničko društvo trenutno iz proračuna svih nas Siščana zastupa Grad Sisak te ustanove i trgovačka društva u vlasništvu Grada Siska, pa čak i Zajednicu sportskih udruga Grada Siska. Isplaćuju se sredstva za pravna savjetovanja i zastupanja te najzanimljivije, bilo pravnog posla ili ne, isplaćuje se mjesečni paušal koji je na godišnjoj razini oko vrtoglavih 400.000 kuna.

S obzirom da je zanimljiv prsten oko ŠRC-a, skrenut ćemo ponovo pozornost na zanimljivo ime tvrtke KIB-Kristina Ikić Baniček I(i) DABI- DArko BanIček. I dalje nas zanima navodno pogodovanje tvrtki KIBIDABI koja je za 10.000 kn zakupila Ledenu dvoranu Zibel i organizirala koncert naplaćujući za sebe ulaznice od kojih je imala toliku zaradu da je ŠRC u startu propustio zaraditi oko 200.000 kuna? Zašto je istoj tvrtki dopušteno da prodaje piće i uzme svu zaradu od koncerta, nismo dobili odgovor, kao ni je li gradonačelnica ili netko jako blizak gradonačelnici stvarni vlasnik tvrtke KIBIDABI?

Afere oko Ledene dvorane idu i dalje. Investiciju u startu vrijednu preko 27 milijuna kuna financiraju Siščani kreditnim zaduženjem, a izgrađena je prema projektu projektnog ureda KAP4. Probijen je navodno iznos na preko 50 milijuna kuna i što mi danas imamo: 50 milijuna kuna, kredit s jedne strane i uplakane male Siščane s druge strane koji istu tu dvoranu ne smiju koristiti zbog SDP-ove gradonačelnice.

Nigdje na svijetu nema to što ima kod nas u Sisku. Osim te, u Sisku se treba graditi još jedna dvorana i to sportska dvorana u Zvonimirovoj ulici a i ovu će slučajno, baš kao i Ledenu projektirati KAP4 iz Zagreba uz Degal tehniku iz Virovitice. Ukupna ponuđena cijena za projektiranje i gradnju, po metodi ključ u ruke je 37 milijuna kuna. Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja nakon provedenog javnog natječaja donijela je i u ovome slučaju pogodite – SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Navedena firma sisačkoj je javnosti poznata jer je radila i projekt rekonstrukcije otvorenog kompleksa bazena u Capragu, investicije teške 5 milijuna kuna.

Prsten oko sisačke gradonačelnice postao je pretijesan, sve ju se rjeđe može vidjeti na sisačkim ulicama. A kada će dati odgovor na ova ključna pitanja?

Možda je to dio strategije koju joj je savjetovao njen politički mentor Davorko Vidović, koji nas je sve nedavno šokirao izjavom u nacionalnim medijima da je od 30.5. Dana državnosti, bolji 9. svibnja 1944.

Ususret predstojećim parlamentarnim izborima na kojima se sve više za listu spominje njeno ime, postavljamo pitanje je li Sisak postao bazen za financiranje SDP-ovih kandidata? Pitanje je samo, hoće li se ova ekipa, kao što je slučaj s famoznim skupim toboganom u Capragu, nakon turbulentnog spusta, hladiti na „suhom“?
Klub vijećnika HDZ, HKS, HSLS i nezavisna Vlatka Vukelić

Ucitavanje vijesti

Politika

Škori pristupili bivši Mostovci Dobrović, Vukovac i Marić

Published

on

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro predstavio je u utorak bivše Mostovce  Slavena Dobrovića, Ružicu Vukovac i Vladu Marića sa kojima će zajedno izaći na predstojeće parlamentarne izbore.

Škoro je na konferenciji za novinare poručio kako su to njihova nova pojačanja te će oni u Domovinskom pokretu bit ona snaga koja je bitna da kvalitetnije mogu nastupati kao tim kada je riječ o poljoprivredi, zaštiti okoliša i hrvatskim braniteljima.

Bivši saborski zastupnik Slaven Dobrović rekao je da se u Mostu i kao bivši ministar zaštite okoliša i energetike bez kompromisa suprostavljao klijentelizmu upozorivši kako taj posao „ni izdaleka nije završen”. Naveo je kako je iz Mosta istupio zbog načina pregovora s Domovinskim pokretom poručivši kako se Hrvatsku može i mora voditi uz domoljublje, poštenje i stručnost.

Vukovac je kazala da je iz Mosta izašla jer kroz tu stranku nije uspjela postići sinergiju povezivanja Slavonije i Dalmacije te je u odluci da s Domovinskim pokretom izađe na izbore poslušala i svoju izbornu bazu u Slavoniji. Drži kako su mala obiteljska gospodarstva kotačić koji nedostaje našoj zemlji kako bi pokrenula ruralni prostor i proizvodnju hrane.

Marić je rekao kako u Mostu, osim prigodnog i deklaratornog, nije bilo sluha za rješavanje problema hrvatskih branitelja. Tkođer, bio je nezadovoljan neorganizacijom u stranci te što su bili informativno blokirani vezano uz pregovore Mosta i Domovinskog pokreta.

Škoro je, na novinarski upit, rekao da su bili spremni da Marijana Petir bude njihova perjanica u jednoj izbornoj jedinici, ali je njezina osobna odluka da na parlamentarne izbore ide s HDZ-om.

„Nudili smo joj suradnju i ono što i svima koji su prišli Domovinskom pokretu, dapače, još i više. To je samo stvar njezine osobne odluke i procjene”, rekao je Škoro odgovarajući na upit zašto nisu uspješno završeni pregovori s Petir.

Dobrović: Bilo je pritisaka vezano uz gradnju vjetroelektrana

Vezano uz njezinu izjavu kako ide na izbore s HDZ-om jer ne želi dodatno dijeliti desnicu, poručio je da desnicu ne može predstavljati stranka koja je potpisla Istanbulsku konvenciju, Marakeški sporazum, stranka koja odbija narodne referendumske inicijative i sl.

Na novinarski upit o aferama članova HDZ-a, Škoro je rekao da se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ne može tražiti izuzeće od odgovornosti jer se do sada zahvalio 15-oro ministara, a dobar dio njih je otišao vezano uz koruptivne afere.

“On je te ljude postavio i direktna odgovornost ide prema njemu”, poručio je.

Dobrović je potvrdno odgovorio na novinarski upit je li na njega bilo pritisaka vezano uz gradnju vjetroelektrana dok je bio ministar zaštite okoliša i energetike.

„Da, pritisaka je bilo”, rekao je. Pojasnio je kako je važno bilo „držati ritam” razvoja tog projekta ne bi li se sačuvala visoka stopa poticanja električne energije proizvedene vjetroelektranama. Istaknuo je i kako se kroz 14 godina eksploatacije i poticaja radi o svotama od blizu milijarde kuna, što je i veliki poslovni motiv.

„Država koja koristi poticanje kao alat za – u ovom slučaju dizanje obnovljivih izvora energije, ne smije to činiti na način da se nekome osigurava ekstremno visoka zarada. To je u ovom slučaju bilo tako. Pritisaka je bilo, ali ja sam čvrsto držao stav struke i takvo smo rješenje izdali”, istaknuo je Dobrović.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije