Plenković: Računi za struju će biti veći, ali opet manji nego lani u isto doba

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na nekoliko važnih događaja proteklih dana.

Izjavio je da je Vlada odlučila kako je potrebno korigirati naknade za obnovljive izvore energije. Ona će biti 10,5 lipa po kWh. To je do sada bilo 3,5 lipe. Ova naknada nije povećavana protekle četiri godine. To su obveze koje postoje od ranije. Doći će do povećanja računa za struju, za otprilike 20 kuna, rekao je premijer Plenković. S obzirom na poreznu reformu, još uvijek će ti računi biti manji nego što su bili prošle godine u ovo doba, dodaje.

Istaknuo je i nadu da će Vlada do sredine 2019. biti u poziciji da ta tema više ne bude na njezinom dnevnom redu te da će se u razgovorima s društvima koja se bave obnovljivim izvorima energije pronaći i neki drugi načini kako bi se povećali prihodi za HROTE, koji isplaćuje te naknade.

Plenković: Rast hrvatskog BDP-a bio je veći od prosjeka u EU-u

Premijer se osvrnuo i na izvještaj Državnog zavoda za statistiku o BDP-u u drugom kvartalu ove godine. BDP raste 11 tromjesečja zaredom, što je, kaže, izrazito pozitivna vijest, kao i činjenica da je BDP u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal rastao 0,8 posto, što je više od 0,6 posto rasta u prvom kvartalu. Istaknuo je i da je rast hrvatskog BDP-a u drugom tromjesečju bio veći od prosjeka u Europskoj uniji (EU).

Govoreći u susretu s mljekarima Plenković je kazao da su mu oni ukazali na tešku situaciju s problemima mljekarskog sektora. Razgovarali smo o mjerama koje će Vlada poduzeti kako bi se njihov položaj pomogao i olakšao. Vjerujem da ćemo nastaviti dijalog, a i da ćemo razgovarati s otkupljivačima mlijeka. Ključ problema je u vrlo niskoj otkupnoj cijeni mlijeka, napomenuo je.

Jučer je predsjednica Republike sudjelovala na obilježavanju 10 godina od stradanja 12 vatrogasaca, heroja, rekao je Plenković. Pritom je želio još jednom izraziti sućut i zahvalnost poginulim vatrogascima te poštovanje prema njihovim obiteljima. Želimo da se do kraja rasvijetle sve okolnosti te tragedije, dodao je.

Premijer je kazao i da će na idućoj sjednici Vlade biti donijete odluke o nagradama vatrogascima i svima drugima koji su doprinijeli da se požari ove ljetne sezone, što prije ugase. Napomenuo je da nije bilo ljudskih žrtava i šteta na ključnim infrastrukturnim objektima.